Zatvoren Festival gitare
0

FOTO+VIDEO / Amira Medunjanin čarobnim glasom oduševila publiku

Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
(Foto: Edin Puzić/Fotoservis)
Slavuj bh. sevdalinke, Amira Medunjanin, i poznati bh. umjetnik Boško Jović nastupili su u nedjelju navečer u Domu Oružanih snaga BiH, čime je i svečano završen prvi Međunarodni festival gitare u Sarajevu.

Kako je publika u Sarajevu već navikla, Amira Medunjanin je priredila još jedan odličan nastup interpretirajući sevdalinke na samo njoj svojstven način, dok je Boško Jović pokazao svoju virtuoznost na gitari.

Žiri u sastavu Belma Tuzović-Mujkić, Stefan Trifan i Xevdet Sahatxija odlučio je o pobjednicima u prve tri kategorije. Dobitnik prve nagrade u prvoj kategoriji takmičenja je Andrej Gradina(BiH). Pobjednici u drugoj kategoriji su Ivan Praljak (BiH), Valentina Krempatić (Srbija) i Stefan Andy Đapan (BiH), a u trećoj kategoriji prva tri mjesta su zauzeli Sergiu Hudrea (Rumunija), Belmin Okanović (BiH) i David Adžić (BiH). Prvoplasirani u prve tri kategorije nagrađeni su gitarama Yamaha, koje je obezbijedila kompanija Promet Tehno. Belmin Okanović će biti učesnik međunarodne ljetne škole u Karlovcu.

Žiri u sastavu: Sanel Sabitović, Žarko Ignjatović, Predrag Stanković i Thomas Offermann odlučio je o pobjednicima u četvrtoj i petoj kategoriji takmičenja. Dobitnici prve tri nagrade u četvrtoj kategoriji su: Lovro Petrić (Hrvatska), Pavle Filipović (Srbija) i Nikica Polegubić (Hrvatska). Nagrađeni u petoj kategoriji su: Ahsen Mehović (BiH), Benjamin Čaušević (Hrvatska), te Srđan Omazić (BiH). Nagrade za pobjednike od četvrte do sedme kategorije obezbijedila je D'Addario muzička fondacija. Najboljeplasirani BH takmičar u četvrtoj kategoriji, Amar Biser, bit će učesnik ljetne akademije Uzmah na Braču. Prvoplasirani u petoj kategoriji, Ahsen Mehović, bit će stipendista akademije Allegro Vivo u Beču.

Odlukom žirija, kojeg su činili Srđan Tošić, Alan Thomas, Vojislav Ivanović, Ryuji Kunimatsu, Roland Dyens i Alexander Swete, nisu dodijeljene prve dvije nagrade u šestoj kategoriji, a trećeplasirani u ovoj kategoriji je Goran Jurić (BiH), koji će učestvovati i na Transilvania Guitar Festu.

Dobitnici nagrada u sedmoj kategoriji takmičenja su Eduard Laeta (Rumunija), Jure Cerkovnik (Slovenija) i Boris Tešić (BIH). Prvoplasirani u sedmoj kategoriji takmičenja, Eduard Laeta kao nagradu je dobio gitaru, ručni rad bh. graditelja Zorana Kuvača. Kao drugi dio nagrade Laeta će nastupiti sa Sarajevskom filharmonijom u januaru 2012. godine, a nagradu mu je uručio maestro Dževad Šabanagić, koncertmajstor Sarajevske filharmonije.

Drugoplasirani i trećeplasirani u sedmoj kategoriji, Jure Cerkovnik i Boris Tešić, bit će također učesnici Transilvania Guitar Festa. Budući da u šestoj kategoriji nije izabran prvoplasirani takmičar, drugoplasiranom u sedmoj kategoriji, Jure Cerkovniku, će za nagradu imati solistički koncert organizovan od strane Sarajevo Arta. Najbolje plasirani bh. takmičar u sedmoj kategoriji, Boris Tešić, dobitnik je nagradnog putovanja "Putovanje u historiju: Istanbul", koje je obezbijedilo Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske. Nagradu je uručio dr. Aydin Cengiz, ataše za kulturu i turizam Ambasade Turske.

Tokom trajanja Festivala, ljubiteljima gitare ponuđen je niz raznovrsnih sadržaja raspoređenih u sedam kategorija.

Publika je imala priliku uživati u nastupima svjetski poznatih gitarista iz SAD-a, Austrije, Francuske, Japana...

Festival je imao i humanitarni karakter, pa je sav prihod uz kotizaciju od takmičara namijenjen udruženju "Drin", koje se bavi pružanjem pomoći licima sa posebnim potrebama.