Muzika
21

Amira Medunjanin, Bojan Zulfikarpašić i Ante Gelo nastupaju na Revelinu

Klix.ba
Nakon što je sinoć u đardinu ljetnikovca Skočibuha izvedena serenata "Bokeljski akord", novi festivalski off program "Noćne serenate" nastavlja se već sutra, 10. augusta, kad će na taraci Revelina s početkom u 22:00 sata nastupiti Amira Medunjanin uz svoj trio i Dubrovački simfonijski orkestar kojim će ravnati Mladen Tarbuk.

Rođena Sarajka Amira Medunjanin već niz godina kroz rad s profesionalnim skupinama muzičara i mnogobrojnim koncertima uspješno predstavlja kulturu s ovih prostora na svjetskoj World Music sceni.

Njezinu opčinjenost ljepotom usmene tradicije ovih prostora i nastojanja da stvori originalan vlastiti umjetnički izričaj koji nije sastavni dio muzičkih trendova, prepoznali su i brojni europski kritičari i žiriji, pa je Amira nositeljica nekoliko prestižnih europskih nagrada uključujući i onu za Najbolji ženski vokal 2012. godine koju dodjeljuje francuska Fondacija Orange.

Muzički kritičar Garth Cartwright je naziva "bosanskom Billie Holiday" uspoređujući način na koji se Amira igra sa sevdahom i nalazi novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina.

Uz Amiru nastupit će Bojan Zulfikarpašić na klaviru i Ante Gelo na gitari, koji su i raspisali aranžmane za ovu prigodu, Zvonimir Šestak na kontrabasu, te Dubrovački simfonijski orkestar kojim će ravnati Mladen Tarbuk. Uz sevdah koji čini okosnicu programa, bit će izvedeno i nekoliko tradicionalnih makedonskih pjesama.

Ulaznice su gotovo rasprodane.