Muzika
0

Američki hip-hop bend Arrested Development prvi put u BiH

FENA
Legendarni američki hip-hop bend Arrested Development će, u okviru turneje po regiji, prvi put gostovati i u Bosni i Hercegovini, gdje će održati koncert 10. juna u sarajevskom klubu Cinemas Sloga.

Dvostruki dobitnici Grammyja već dvadeset godina šire jedinstveni hip hop stil kojem će i domaća publika imati priliku svjedočiti uživo, saopćeno je iz Art Zone.

Grupu su osnovali Speech i Headliner kao pozitivnu alternativu gangsta rapu popularnom ranih devedesetih godina.

Danas nastupaju u osmeročlanoj postavi, a spiritualni vođa grupe Baba Oje sa svojih 77 godina najstariji je čovjek koji se bavi hip hopom.

Dosad su izdali devet studijskih albuma, a koncertima u junu regionalnu će publiku počastiti najvećim hitovima iz svoje bogate karijere.

Osvojili su 1993. godine dva Grammyja - za najboljeg novog izvođača te za najbolju rap izvedbu dua ili grupe, a magazin Rolling Stone proglasio ih je grupom godine.

S filmskim redateljem Spike Leeom, sudjelovali su na filmu baziranom na životu Malcolma X-a te snimili pjesmu "Revolution“ koja se pojavila na soundtracku za film.

Nakon kratkog razlaza sredinom devedesetih zbog "kreativnih razlika“ i Speecheve solo karijere, grupa se ponovno okupila.