Muzika
3

Alen Islamović: Vrhunac Bijelog dugmeta je bio 2005. kad smo se svi ponovo okupili

Klix.ba
Alen Islamović, posljednji pjevač Bijelog dugmeta i Goran Bregović sa svojim orkestrom nastavljaju turneju "Ko ne poludi, taj nije normalan".

Dosad su nastupili u Mariboru, Beču, Zurichu, Skoplju, Munchenu, Chicagu, New Yorku i Torontu, a do kraja godine preostaje im Stuttgart Messe Sindelfingen (13.12.), zatim Spens dvorana u Novom Sadu (27.12.) te doček Nove godine na gradskom trgu u Budvi.

Europsku turneju povodom 40 godina od objavljivanja prvog albuma Bijelog dugmeta "Kad bi’ bio bijelo dugme" prati i diskografska kuća Croatia Records (ex Jugoton) koja je 14. novembra 2014. objavila luksuzno izdanje "Bijelo dugme - Box set deluxe", koje prvi put objedinjuje svih devet studijskih albuma najvećeg rock benda u regiji.

Povodom objavljivanja ovog izdanja, Islamović je izjavio kako je to velika stvar i da Box set deluxe izgleda kao da su se pojavili Beatlesi s nekim svojim reizdanjima. Također, Islamović smatra da će ovime članovi njegove obitelji imati jednu lijepu uspomenu na svog starog koji je pjevao i bio u tom bendu.

Njegov najdraži album Bijelog dugmeta je "Ćiribiribela", a pjesma "Đurđevdan". Što se tiče koncertnih aktivnosti, njegov favorit je povratnički iz 2005. godine.

"Ta 2005. godina je bila jedna od najljepših kad smo se svi okupili. Pojaviti se pred jednom tom kompletnom generacijom koja je pratila Bijelo dugme od sedamdeset i neke pa do 1989. godine. Mislim da je to bio vrhunac Bijelog dugmeta!", izjavio je Islamović.

Alen Islamović je u Bijelo dugme došao nakon Mladena Vojičića Tife, koji je Dugme napustio 1. oktobra 1985.. Islamović je u Dugmetu pjevao na albumima "Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo", dvostrukom live albumu "Mramor, kamen i željezo" te studijskom albumu "Ćiribiribela". Nakon razlaza Bijelog dugmeta, Alen Islamović je nastavio sa solo karijerom.