Muzika
0

Album Michaela Jacksona "Thriller" postavio novi rekord u prodaji

Anadolija
"Thriller", album Michaela Jacksona, tri decenije nakon svog objavljivanja oborio je novi rekord u prodaji. Asocijacija industrije nosača zvuka Sjedinjenih Američkih Država saopštila je da je album dostigao brojku od 30 miliona prodatih primjeraka u zemlji.

Nakon ovog rekorda Jackson je postao prvi muzičar koji će po 30. put dobiti multi-platinumski status. "Thriller" se još bolje prodaje u inostranstvu gdje je dostigao broj od 100 miliona prodatih primjeraka od 1982. godine kada se pojavio na tržištu.

Jacksonova muzika doživjela je naglu popularnost poslije njegove iznenadne smrti 2009. godine. Album "Thriller" osim naslovne numere uključuje njegove velike hitove kao što su "Beat It" i "Billie Jean".

John Branca, jedan od upravitelja Jacksonovog imanja rekao je da "Thriller" mjerilo prema kojem se ravnaju albumi u muzičkoj industriji. Prema njegovom mišljenju album je poseban, jer ga je Jackson napisao kako bi se obratio širokom auditoriju, što je pomoglo njegovoj dobroj prodaji u inostranstvu.