Pokorila Ameriku
0

Album Leone Lewis najprodavaniji album u SAD-u

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Leona Lewis je postala prvi britanski solo izvođač koi je osvanuo na prvom mjestu liste najprodavanijih albuma u SAD-u.

Njen album prvijenac "Spirit" osvojio je prvo mjesto na američkoj listi najprodavanijih albuma, samo tri sedmice nakon što je njena upečatljiva balada "Bleeding Love" osvanula na samom vrhu američke liste najboljih singlova.

Naime, prvi album zanosne britanske pjevačice je, u prvoj sedmici, prodan u 205.000 primjeraka, objavio je američki muzički magazin Billboard.

Mladu Britanku mnogi Amerikanci smatraju nasljednicom muzičke dive Whitney Houston, a posljednja Britanka koja je bila na samom vrhu američke liste najprodavanijih albuma bila je Sade sa albumom "Promise", i to 1986. godine.

Član žirija u britanskom reality TV showu "X Factor" i Leonin menadžer Simon Cowell je za BBC izjavio: "Ovo što je Leona postigla naprosto je fantastično. Ovo je tržište koje se najteže osvaja, tako da je nevjerovatno da je njen prvi album odmah dospio na prvo mjesto."

Leona Lewis je pobjednica britanskog talent showa "X Factor" iz 2006. godine.

"Spirit" je u Velikoj Britaniji izašao u novembru prošle godine, te je odmah albumu grupe "Arctic Monkeys" oduzeo titiulu najprodavanijeg albuma prvijenca u historiji muzičkih lista, sa prodanih 375.000 primjeraka već u prvoj sedmici.