Muzika
293

Akademski muzičar Maid Mirojević gaji ljubav prema gitari, pjevanoj poeziji i šansoni

Klix.ba
Maid Mirojević iz Sarajeva je akademski muzičar sa stalnim zaposlenjem u Operi Narodnog Pozorišta Sarajevo, gdje svira instrument kontrabas, a u slobodno vrijeme svira gitaru i bavi se komponovanjem muzike.

Njegov posljednji autorski album nosi naziv "Tragovi" i donosi osam autorskih pjesama, a izašao je u Hayat produkciji prije nešto više od osam mjeseci.

Mirojević je dosad objavio tri CD-a. Prva dva CD-a je posvetio isključivo komponovanju i pjevanju poezije najpoznatijih bosanskohercegovačkih i europskih pjesnika kao što su Musa Ćazim Ćatić,Tin Ujević, Aleksa Šantić, Izet (Kiko) Sarajlić, Garcia Lorca, Rainer Maria Rilke,Sergej Jesenjin i mnogi drugi.

"Zahvaljujući mojoj pjevanoj poeziji i šansoni, uspio sam da skrenem pažnju kulturne javnosti i publike koja voli ovakav način muzičkog izražaja, ali ja kao kantautor se time nisam zadovoljio, te sam želio da pridobijem i širi krug publike, što je rezultiralo mojim trećim autorskim CD-om Tragovi", kaže Mirojević i dodaje kako je ovaj CD dobio pozitivne kritike javnosti zahvaljujući svojoj originalnosti, kako njegovom interpretacijom, tako i u zvukovnom smislu, te kako se njegove pjesme rado slušaju na radio i TV stanicama.

Dodaje kako na jesen u Sarajevu priprema samostalni koncert, a lokacija će biti poznata naknadno.