Muzika
0

Afion predstavlja debitantski album

Sarajevo-x.com
U subotu 14. aprila u sarajevskom Kinu 1. Maj/Bosna, sa početkom u 21:00 sat, održat će se koncert akustičnog etno fusion sastava - Afion iz Hrvatske, uz lokalnu podršku Damira Imamovića.

Afion je akustična skupina koja stvara vlastite interpretacije tradicionalnih pjesama Hrvatske, Makedonije i Bosne. Istražuju tradicionalnu muziku tog istorijski burnog područja, gdje se miješaju utjecaji Mediterana, Panonije i srednje Evrope s Balkanom.

U tri godine postojanja Afion je iz studentske grupe, nastale spontanim okupljanjem koja je svirala sebi za dušu, prerastao u pravu klupsku atrakciju, šireći dobru energiju gdje god se pojavljivali, ali ujedno dobro funkcionira i na mnogo većim pozornicama.

U oktobru 2006. godine Afion je izdao svoj album prvijenac za izdavačku kuću Aquarius records te tako zaradio nominaciju za hrvatsku diskografsku nagradu Porin u kategoriji najbolji etno album kao i svoje mjesto među top deset albuma u protekloj godini po procjeni vodećeg dnevnog tiska.

Glavno obilježje Afiona jest nepretencioznost i prirodnost. Uz Afion možete plesati, ali isto tako ih možete slušati zatvorenih očiju i prepustiti da vas muzika opije i odvede u neki drugi svijet, svijet zelenih livada, širokih proplanaka i maglom obavijenih planina. Afionov zvuk je istovremeno prozračan i snažan, lepršav i zemljan, ali uvijek prirodan te osvaja svojom izravnošću i toplinom.

Cijena karte je 5 KM.