Muzika
0

Adele bez nominacija za Grammy, Taylor Swift prikupila sedam

Klix.ba
Taylor Swift i Adele
Taylor Swift i Adele
Hip-hop muzičar Kendrick Lamar vodi po broju nominacija za muzičku nagradu Grammy 2016. Prikupio ih je čak 11.

Značajan uspjeh zabilježila je Taylor Swift sa sedam nominacija, uključujući i "velike tri kategorije" - za najbolji album, snimak i pjesmu godine.

Zanimljivo je da se na listi nominovanih za 58. dodjelu Grammyja nijednom ne spominje ime sjajne Adele. Razlog je tehničke prirode. naime, da bi se neko kvalifikovao za Grammy 2016. pjesme mora objaviti u periodu od oktobra 2014. do septembra 2015., a Adele je novi album objavila tek u novembru. Stoga ćemo je sigurno gledati na dodjeli Grammyja 2017. godine.

Za album godine nominovani su: "1989" (Swift), "Beauty Behind the Madness" (the Weeknd), "To Pimp a Butterfly" (Lamar), "Sound + Color" (Alabama Shakes) i "Traveller" (Chris Stapleton).

Za pjesmu godine nominovani su: "Blank Space" (Swift), "Uptown Funk!" (Mark Ronson featuring Bruno Mars), "Thinking Out Loud" (Ed Sheeran), "Can't Feel My Face" (the Weeknd) i "Really Love" (D'Angelo i the Vanguard).

Za nagradu namijenjenu tekstopiscima nominovani su autori pjesama "Thinking Out Loud", "Blank Space" i "Alright", "Girl Crush" (koju izvodi Little Big Town) i "See You Again" (numera koju izvode Wiz Khalifa i Charlie Puth).

Nominovani u kategoriji najboljeg novog umjetnika su: Sam Hunt, Meghan Trainor, James Bay, Tori Kelly i Courtney Barnett.

Kompletnu listu nominacija možete pročitati na Grammy.com, a kome će pripasti nagrade saznat ćemo 15. februara 2016. godine direktno iz Los Angelesa.