Dodjela MOBO nagrada
0

A najbolja britanska pjevačica je...

Sarajevo-x.com
Na 13. godišnjoj dodjeli nagrada MOBO za muzičare sa crnačkim korijenima u srijedu su briljirale Britanke Estelle i Leona Lewis.

Leona Lewis, mlada pjevačica koju upoređuju sa Mariahom Carey, pokazala je šta zna osvojivši nagradu za Najbolji album za 'Spirit' prodan u više miliona primjeraka, te nagradu za Najbolji video za singl broj jedan 'Bleeding Love'.

Ona je nedavno postala prva Britanka čija se pjesma našla na prvom mjestu američkih top lista u posljednjih 20 godina. Nastupala je i sa Jimmyjem Pageom u augustu ove godine.

Ipak, sinoć joj je izmakla titula Najbolje pjevačice u Velikoj Britaniji koju je uzela 28-godišnja r&b muzičarka Estelle. U konkurenciji za ovu prestižnu nagradu bile su nominovane i Duffy, Adele i M.I.A. No to nije bilo sve od Estelle. 'American Boy', pjesma koju je snimila sa reperom Kanye Westom, proglašena je Najboljom pjesmom na ovogodišnjem takmičenju.

Dizee Rascal je najbolji britanski pjevač, a nagrade su osvojili i Chris Brown, Chipmunk, saksofonistica YolanDa Brown te Lil' Wayne kao najbolji hip-hoper.

Najveće ovacije zaradila je veteranka Mary Wilson, članica nekadašnje grupe The Supremes koja je nagrađena za životno djelo. Izvela je hit numeru iz 1965. "Stop In the Name of Love".

Dodjela MOBO nagrada upriličena je u londonskoj Wembley Areni, a voditelj je bio Reverend Run iz grupe Run DMC.