Muzika
0

9. Jazz Fest: Strange Fruits Stage

NINA
Već treću godinu zaredom, kao posebnu festivalsku scenu Jazz Fest Sarajevo predstavlja Strange Fruits Stage. Riječ je o programu koji promovira umjetnike čije stvaralaštvo ne uključuje kompromise niti nastoji ispunjavati očekivanja bilo publike ili kritike.

Strange Fruits Stage predstavlja muziku koja je svježa, inovativna i autentična.

Programi Strange Fruits Stagea odvijat će se u Kamernom teatru 55 tokom dva dana – petog i šestog novembra. Prvog dana nastupit će norveški duo kojeg čine Arve Henriksen & Jan Bang. Za njihovo zajedničko muziciranje kritika kaže da posjeduje rijetku i neodoljivu ljepotu, jer je prirodno poput disanja. Pratnju Henriksenovoj trubi čine eho, šumovi i elektronika koju stvara uz pomoć sound artiste Jana Banga, s kojim nam dočarava prelijepe muzičke krajolike. Isti dan publici će se predstaviti još jedan duo kojeg čine kubanski bubnjar i perkusionista Dafnis Prieto i kubanska plesačica Judith Sanchez-Ruiz. Njihova umjetnost je kompleksna, precizna i suptilna u isto vrijeme, a njihova međusobna komunikacija i interakcija na sceni na najvišem su nivou.

Drugog dana programa na Strange Fruits Stageu koncert će održati holandski bubnjar i multi instrumentalista Han Bennink. Njegov prvi muzički instrument bila je kuhinjska stolica. Godinama kasnije, njegov otac – perkusionista u orkestru, osigurao mu je konvencionalnu opremu, ali Han nikada nije izgubio smisao za neobične zvukove koje stvara na predmetima koje tokom nastupa nalazi iza scene. Nakon ovog umjetnika koji i danas rado svira na kuhinjskim stolicama, nastupit će Graham Haynes & Hardedge. Muzika američkog dueta istražuje zvuk iznutra i namijenjena je slušateljima koji znaju cijeniti taj hrabri smisao istraživanja, kao i izvanrednu ljepotu svijeta koji priziva.