Muzika
0

9. Jazz Fest: Američki duet na sceni Strange Fruitsa

Sarajevo-x.com
Muzika koju stvaraju Graham Haynes i Hardedge istražuje zvuk iznutra i namijenjena je slušateljima koji znaju cijeniti taj hrabri smisao istraživanja, kao i izvanrednu ljepotu svijeta koji priziva.

Sin poznatog jazz bubnjara Roya Haynesa, Graham od djetinjstva je bio okružen jazz muzičarima. Iako je najprije počeo svirati kornet, taj instrument više ne koristi na konvencionalan način u stvaranju muzike, već koristi tehnologiju kako bi kreirao maštovito i suptilno sonično okruženje. Pa čak i u tom elektronskom procesiranju njegov se zvuk ističe, stvarajući fraze koje sintetički zvuk uzdižu i čine ga ljudskijim. Haynes miješa note za trubu pod Milesovim uticajem, eksperimentalne post-techno ritmove, groove svjetske muzike i ambijentalne zvuke.

Live-mix sound dizajnera Hardedgea više prekapa po intelektualnim elementima tamne elektronske muzike. Njegov eksperimentalni pristup zvuku, prostoru i strukturi duguje puno osnovnim principima čikaških kreativnih mislilaca AACM-a. Radi se o multi-usmjerenom neprogresivnom pristupu.

Nevjerovatna energija između Graham Haynes i Hardedge kao dvojice umjetnika teško se nalazi u današnjoj umjetnosti zvuka, a publika će joj svjedočiti posljednjeg dana Jazz Festa u okviru Strange Fruits Stagea u Kamernom teatru 55.