Muzika
0

8. Jazz Fest: program trećeg dana

Sarajevo-X
Trećeg dana (petak, 5. novembra) 8. međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo 2004., u okviru glavnog programa na sceni Doma policije bit će predstavljena dva projekta: Carlos Bica & Ana Brandão: DIZ, te Django Bates Human Chain + J. Lindstrand.

Na prvom koncertu u 20.00 predstavit će se portugalsko-njemačka skupina umjetnika pod vodstvom jednog od najinovativnijih muzičara Portugala kontrabasiste Carlosa Bice. Bica je prije sedam godina zajedno sa pjevačicom i glumicom Anom Brandão osnovao DIZ ansambl koji briše granice između kamerne muzike, portugalskog folka, teatra, jazza i nove muzike.

Na istoj sceni u 22.00 nastupit će Django Bates, muzičar kojeg nazivaju najoriginalnijim autorom u Velikoj Britaniji. Sa svojom grupom Human Chain i mladom švedskom vokalisticom Josefine Lindstrand, predstavit će svoj projekat «You live and learn (apparently)», koji predstavlja fuziju muzike 70-ih, R&B groovea, rap & soul citata, latino ritmova i erupcije free jazza u kombinaciji sa osjećajem neukrotive energije i kreativnosti.

U 23.30 na sceni Coloseum Cluba u okviru Round Midnight Stagea nastupit će Victor Bailey Group. Lider benda je bas gitarista čiji stil nastavlja tradiciju velikih inovatora i donosi naročitu svježinu i muzikalnost. Victor Bailey je snimao i nastupao sa umjetnicima i grupama poput: Weather Reporta, Billa Evansa, The Zawinul Syndicatea i Madonne.