Muzika
0

6. Festival dječije pjesme "Lino Fest 2008"

Sarajevo-x.com
Ovogodišnji 'Lino Fest 2008' održat će se 10. i 11. maja u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu. Organizator 'Lino Festa'je Udruga za kulturne djelatnosti i promocije 'Libertas' pod pokroviteljstvom Podravke.

"Festival 'Lino Fest' je pokrenut 2003. godine i u proteklim godinama je ova manifestacija za djecu postala tradicionalna u Sarajevu. Svake godine okupi veliki broj talentovane djece koji uz pjesmu i druženje svojim vršnjacima prenose značajne poruke. Tema 'Lino Festa 2008' su dječija prava," kažu organizatori.

Ciljevi pokretanja ovog 'Lino Festa' su razvoj kreativnih sposobnosti djeteta, razvoj dječije mašte kroz muziku, uključivanje djeteta u kulturni život Bosne i Hercegovine te angažmana djece iz svih dijelova države i inozemstva.

Svake godine se u 'Lino Fest' angažuje veliki broj talentovanih učenika, ali se uključi i veliki broj djece bez roditelja i djece sa posebnim potrebama.

Direkcija Festivala svake godine raspiše pozivni natječaj za prijem autorskih radova u oblasti dječji muzike. Pravo učestvovanja imaju autori iz Bosne i Hercegovine i inostranstva bez obzira na etičku, vjersku i rasnu pripadnost. Ciljna skupina Festivala su predškolska i školska djeca do 12 godina.

Na dosadašnjim Festivalima sudjelovali su mnogi tekstopisci i aranžeri. Neki od njih su D. Šestić, J. Mušanović, A. Halilović, B. Spahić, D. Trifunović, I. Kuliš, M. Pejić, S. Mujagić i mnogi drugi.

Dosadašnji pobjednici na prethodnih pet Lino Festivala su Emina Tahirović, Lejla Đozić, Safeta Šabović, Emina Islamović i Nejra Musić.