Muzika
0

50 Cent preuzima tron na Billboardu

Klix.ba
50 Cent
50 Cent
50 sedmica nakon što je Eminemov 'The Eminem Show' osvojio Billboardovu top listu, njegov štićenik 50 Cent našao se na prvom mjestu.

Debi album rappera 50 Cent koji nosi naziv Get Rich Or Die Tryin' je prodan u 128 hiljada primjeraka, kako tvrde brojke SoundScana. Od dana kad je izašao (6. februar), ovaj album je prodan u više od 4,5 miliona primjeraka. Njegov novi hibrid albuma i dvd-a The New Breed je pao za 11 mjesta i trenutno se nalazi na 21. mjestu sa 46 hiljada prodanih primjeraka. Iako se 50 Cent ponovo našao na prvom mjestu nakon što je prošle sedmice bio na drugom, album je ove sedmice prodan 14 hiljada puta manje nego prošle sedmice. Prodaje albuma su tokom prve četvrtine 2003. godine pale za 10% u odnosu na 2002. godinu, kako izvještava SoundScan. Naravno, kada bi svaki newcomer u muzičkoj industriji naišao na uspjeh na kakav je naišao 'American Idol', stvari bi se brzo mijenjale. Dvije pozicije u top5 drže albumi iz ovog popularnog tv showa. Na drugom mjestu se nalazi American Idol Season 2: All-Time Classic American Love Songs, koji je prodan u više od 101 hiljade primjeraka. Pobjednica 'American Idola', djevojka po imenu Kelly Clarkson, se dvije sedmice zaredom nalazi na trećem mjestu sa albumom Thankful koji je prodan u 100 hiljada primjeraka.

The Very Best Of Cher se nalazi na četvrtom mjestu (98 hiljada prodanih primjeraka), Come Away With Me od Norah Jones je na petom mjestu (94 hiljade prodanih primjeraka), Fallen od Evanescencea se popeo na šesto mjesto (93 hiljade prodanih primjeraka), a Meteora od Linkin Parka je pala za tri mjesta na sedmo mjesto (92 hiljade prodanih primjeraka). Madonnin American Life je najdramatičniji pad sedmice – sa prvog na osmo mjesto (91 hiljada prodanih primjeraka). Na devetom mjestu je soundtrack filma Lizzie McGuire sa 71 hiljadom prodanih primjeraka, dok Kelly Price sa albumom Priceless kompletira top10 sa 69 hiljada prodanih primjeraka.