Abbey Road - The Beatles
0

40 godina najpoznatije naslovnice albuma

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na četrdesetu godišnjicu nastanka najpoznatijeg i najobjavljivanijeg omota muzičkog albuma Abbey Road legendarnih Beatlesa, stotine fanova u subotu su preplavile pješački prelaz u jednoj maloj ulici na sjeveru Londona, gdje je fotografija nastala.

Pjevajući najpoznatije hitove Beatlesa, stotine fanova bili su gotovo zaglavljeni između dvije strane ulice dok su pokušavali preći preko legendarne 'zebre'.

  1. augusta 1969. godine u 11 sati i 35 minuta Beatlesi su prešli Abbey Road broj 3 i stvorili naslovnicu svog posljednjeg albuma.

Škotski fotograf Iain Macmillan imao je nepunih 10 minuta da fotografira Johna Lennona, Ringo Starra, Paul McCartneya i Georgea Harrisona.

Tony Bramwell, nekadašnji menadžer grupe bio je prisutan te 1969. godine, a danas se vratio i pridružio stotinama fanova u obilježavanju ove godišnjice.

"Osim Paula i Ringa, ja sam jedini bio prisutan tog trenutka kada je fotografija nastajala i sretan sam da cijela stvar i dalje živi', rekao je Bramwell i dodao, 'kroz četrdesetogodišnju muzičku revoluciju Beatlesi su i dalje broj 1."