Muzika
0

30. godišnjica smrti Kralja

Sarajevo-x.com
Kada je 26. juna 1977. godine Elvis Presley okončao svoju turneju koncertom u Indianapolisu niko nije ni sumnjao da će to biti posljednja živa svirka Kralja rokenrola. Nakon povratka u Graceland, odmarao se za nastup u Portlandu zakazan za 17. avgust. Dan ranije, na podu kupatila Elvisovo beživotno tijelo pronašla je njegova vjerenica Ginger Alden. Kralj je umro.

Elvis Aaron Presley svijet je ugledao 8. januara 1935. godine u Tupelu. Nažalost, njegov brat blizanac nazvan Jesse Garon, rođen je mrtav. Trinaest godina kasnije sa roditeljima je preselio u Memphis, grad koji mu je proširio muzičke vidike i postao dom.

[slika]3[/slika]Na Elvisa je velikog utjecaja ostavila country, gospel i crnačka muzika. Kasnije, kada mu je karijera krenula, mnogi su ga optuživali da se proslavio i postao veliki tako što je pokrao crnačku muziku. No istina bi bila da je zahvaljujući mnoštvu utjecaja Elvis razvio poseban stil zbog kojeg ga se i danas naziva Kraljem.

I veliki John Lennon jednom je prilikom rekao: "Prije Elvisa nije bilo ničega".

Nakon mature, zaposlio se kao vozač kamiona. Njegove prve snimke napravljene su 1953. i 1954. isključivo za Elvisovu dušu. Upravo su mu one utrle put do vlasnika izdavačke kuće Sun, Sama Phillipsa. Phillips, koji je sredinom 1954. tražio bijelog pjevača s crnačkim osjećajem za ritam, ujedinio je Elvisa s gitaristom Scottyem Mooreom i basistom Billom Blackom s kojima je snimljena blues pjesma Arthura Crudupa koja je postala prvi Elvisov single, "That's All Right Mama".

[slika]2[/slika]Prvih pet singlova koje je snimio za Sun postali su Elvisovi najbolji singlovi i najbolji rokenrol ikada odsviran. "Mystery Train", "Baby Let's Play House", "Good Rockin' Tonight", "The Blue Moon of Kebtucky" i "That's All Right Mama" postali klasici ranog rocka.

Filmsku karijeru započeo je 1956. filmom "Love me Tender" i nastavio je sa još 30 igranih filmova. Sa tačke gledišta kritike, filmovi nisu bili dobri, ali bez obzira na to publika ga je obožavala. Uglavnom je bila riječ o muzičkim filmovima, ako bi ga pokušali žanrovski klasificirati jedino što nam pada na um jeste; žanr: Elvis.

Elvis je Priscillu upoznao na služenju vojnog roka u Njemačkoj, kada je imala samo 14 godina. Bila je uz njega tokom 60-ih godina, da bi je oženio 1. maja 1967. u Las Vegas. Njihova jedina kćerka, Lisa Marie rođena je tačno devet mjeseci kasnije.

[slika]1[/slika]Elvisove posljednje godine nisu prolazile u sreći i veselju. Brak sa Priscillom raspao se 1972. godine. Nakon razvoda, Elvis se počeo debljati, a 1975. nastupaju ozbiljniji zdravstveni problemi, dijabetes, gastritis te problemi sa drogom.

U aprilu 1977. godine preživljava srčani udar, ali ne mijenja način života. 16. avgusta 1977. godine Elvis pada u komu. Doktori su mu pokušali spasiti život, ali bez uspjeha. Kao uzrok smrti spominju se narkotici, no službeni podaci nikada nisu objavljeni.

Poznato je da mnogi tvrde da mu je bilo dosta karijere, da je jednostavno inscenirao svoju smrt kako bi nastavio miran život. Da je to istina, Kralj bi danas imao 72 godine.

I danas će, kao i svake godine, desetine hiljada obožavatelja posjetiti Elvisov grob na njegovom imanju Graceland.