Muzika
0

3. Zagreb Jazz Festival održat će se od 2. do 4. novembra

FENA
Chick Corea
Chick Corea
Na 3. Zagreb Jazz Festivalu (Jazzg) , što će se održati od 2. do 4. novembra, nastupit će i tri velika jazz umjetnika današnjice - Chick Corea, Joshua Redman i Ornette Coleman.

Direktor Jazzg-a Dražen Kokanović u današnjemje saopćenju izvijestio da će 2. novembra nastupiti jedan od najpoznatijih i najpopularnijih jazz klavirista u posljednja četiri desetljeća Chick Corea - utjecajan protagonist fusion jazza i skladatelj čija nadahnuća zalaze i u područja etno i klasične muzike.

Corea, koji je tokom karijere dobio 14 nagrada Grammy, od kojih posljednje dvije ove godine za album "The Ultimate Adventure", u Zagrebu će nastupiti u kombinaciji s Belom Bleckom - virtuoznom bendžo muzičarem.

Tenor saksofonist Joshua Redman nastupit će 3. novembra sa svojim triom. Redman je sin Deweya Redmana, značajnog tenor saksofonista i saradnika velikana avangardnoga jazza Ornettea Colemana.

Magazini Rolling Stone i Down Beat proglasili su 1993. Joshuu Redmana muzičarem godine, a tijekom 90-ih koncertirao je s afirmiranim muzičarima Patom Mathenyjem i Chickom Coreom.

Inicijator avangardnoga jazza koji je otvorio novo poglavlje u istoriji jazza saksofonist, violinist i skladatelj Ornette Coleman nastupit će 4. studenoga sa svojim kvartetom.

Ove godine Coleman je dobio Pulitzerovu nagradu za muziku koja je prvi put dodijeljena jednom diskografskom izdanju - Colemanovom koncertnom albumu "Sound Grammar", a 2007. dobio je i nagradu Grammy za životno djelo.