Muzika
0

11. Festival pop rock grupa BiH "Nove nade, nove snage": Specijalni gost Protest

Piše: M. N.
Sarajevo će ovog vikenda ponovo biti domaćin Festivala pop rock grupa BiH "Nove nade, nove snage". Specijalni gost bit će grupa Protest.
Festival se održava s ciljem očuvanja bh. pop rock scene, kao i afirmisanje mladih stvaralaca i izvođača iz svih žanrova muzičke umjetnosti.

Kvalifikacije se održavaju svakog mjeseca od 26. aprila, a super finale demo bendova bit će održano u novembru ove godine.

Ove subote nastupaju S.P.U.K., More bit, Bad Monkeys i Neki novi klinci.

Prvi Festival pop rock grupa BiH desio se 1984. godine i trajao je do 1992. godine, a održano ih je osam u okviru koga su se predstavile 263 mlade neafirmisane demo grupe iz svih krajolika BiH. To je bila istinska amaterska pop rock radionica mladih i neafirmisanih stvaralaca koji su tu imali svoje prve nastupe u okviru klupske scene, koja je uspješno radila do 1992. godine u Domu mladih. Iz tada anonimnih grupa, nekoliko godina kasnije, izrasli su muzički velikani kao što su Dino Merlin, Hari Mata Hari ("Baobab"), "Regina", "Letu štuke", "Protest", "Konvoj", "Knock Out" ("Apokalipsa"), "Rupa u zidu" - (Damir Avdić Diplomatz )..., i mnogi drugi muzičari.

Nakon šesnaest godina, 29. marta 2008., u obnovljenom sarajevskom Domu mladih, ovaj festival ponovo nastavlja sa aktivnošću afirmisanja mladih stvaralaca iz svih oblasti i žanrova pop-rock muzike.

Festival će se održati u subotu 20. septembra u Domu mladih.