Muzika
0

10th MTV European Music Awards

Klix.ba
Približava se jubilarna 10. dodjela MTV-jevih evropskih muzičkih nagrada koja će se 6. novembra održati u Edinburghu, a mi vam donosimo kratku najavu ovog događaja.

Pripremite se jer se približava jedan od najvećih, najglamuroznijih i nesumnjivo najuzbudljivijih godišnjih događaja u svijetu muzike - MTV European Music Awards.

Prethodnih godina brojne zvijezde iz ne samo svijeta muzike, već i filma, mode, te showbusinessa mogli smo gledati u nekim od najvećih i najljepših evropskih gradova kao što su Milano, Berlin, Minhen, Dublin, London, Frankfurt, Stockholm i Barcelona. Ove godine čast grada domaćina pripala je škotskom Edinburghu.

Svečane dodjele nagrada kroz godine su vodile mnoge slavne ličnosti kao što su Wyclef Jean, Ali G, Ronan Keating, Robbie Williams, Jean Paul Gautier i P. Diddy. Ove godine čast voditelja ceremonije pripala je Christini Aguileri.

Christina Aguilera, voditelj ovogodišnjih MTV EMAs
Nagrade će se dodijeljivati u 13 kategorija: - za najboljeg izvođača - za najbolji album - za najboljeg muškog izvođača - za najboljeg ženskog izvođača
  • za najboljeg R & B izvođača
  • za najboljeg Hip Hop izvođača
  • za najboljeg Rock izvođača
  • za najboljeg Pop izvođača
  • za najboljeg Dance izvođača
  • za debitanta godine
  • za najbolju pjesmu
  • za najbolji video spot
  • za najbolji web sajt
  • Free Your Mind nagrada.

Najviše nominacija (5) pripalo je Justinu Timberlakeu: za najbolji album, najboljeg muškog izvođača, najboljeg pop izvođača, debitanta godine i za najbolju pjesmu za singl 'Cry Me A River'.

Sa po četiri nominacije prate ga Christina Aguilera i detroitski duo The White Stripes.

Za tri nagrade nominirani su Robbie Williams, koji se natječe za najboljeg muškog izvođača, za najboljeg pop izvođača i najbolji album - Escapology. Također po tri nominacije imaju Evanesence, 50 Cent i Sean Paul.

Posljednji, od brojnih zvijezda, dolazak na svečanu dodjelu nagrada najavio je i proslavljeni glumac Vin Diesel ['XXX', 'The Fast And The Furious', 'Pitch Black'] koji će se pojavljivati u nekoliko skečeva između dodjela nagradi i scenskih nastupa. Diesel se pridružio listi svjetskih slavnih ličnosti koje će doći popratiti ovaj veliki muzički događaj. Na ovom događaju, koji će voditi Christina Aguilera, nastupe su već potvrdili Beyonce, Dido, Kylie Minogue, Kraftwerk, Pink, Sean Paul, The Darkness, White Stripes i Travis.

Očekuje se da će ovogodišnju dodjelu MTV EMAs preko TV ekrana gledati oko milijardu ljudi.