magazin
5

Muslimanka donira 1 dolar UNICEF-u za svaki zlobni komentar na Twitteru

Klix.ba
Susan Carland (34) je rođena kao katolkinja, no prešla je na islam kad je imala 19 godina. Zbog svojih životnih izbora i predrasuda pojedinaca prema islamu, ova sociologinja na Monash University u Melbourneu je često meta pogrdnih komentara na društvenim mrežama.

Nakon što se pokušala sa mrziteljima boriti na različite načine, dosjetila se prilično interesantne ideje kako im stati u kraj, davši mržnji i negativnosti pozitivnu svrhu, tako što je UNICEF-u za svaki zlobni tweet koji je primila donirala jedan dolar.

"Pokušala sam ih blokirati, ignorisati, no shvatila sam kako je najbolji način da svu njihovu negativnost pretvorim u nešto dobro, Tako se javila ideja da za svaki zlobni tweet uplatim jedan dolar na račun UNICEF-a i za pomoć djeci kojima treba novac", kaže Susan.

Njena je akcija, koju je pokrenula na Twitteru, potaknula i druge ljude da i sami doniraju novac u humanitarne svrhe, a podrška je počela pristizati iz čitavog svijeta.

"Često su me vrijeđali, pogotovo u vezi mog izgleda i činjenice da nosim hidžab, a bilo je čak i prijetnji smrću. Dobro i zlo nisu jednaki, zlo možete otjerati jedino dobrim", kaže Susan.