Iako nije ni približno razvratna
2

Mijanmarska verzija Playboya uzburkala duhove mirne nacije

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Fotografijama polugolih modela i sočnim romantičnim savjetima prvi magazin za seksualnu edukaciju u Mijanmaru je uzburkao ovu povučenu naciju.

Magazin Hyno je izazvao buru kritka i žestokih debata otkako je u novembru prošle godine stigao u trgovine širom ove azijske zemlje, gdje je vrlo brzo postao veoma popularan materijal za čitanje među omladinom i svim radoznalim ljudima.

Iako je magazin prema zapadnim standardima relativno skroman i umjeren, fotografije polugolih modela i razni savjeti o romantičnim vezama su izazvali veliki broj kritika u konzervativnom Mijanmaru. Međutim, urednici magazina vjeruju da Hyno nije ni približno razvratan kao magazin Playboy, sa kojim su ga neki kritičari uporedili.

"Ovaj magazin je kombinacija seksualne edukacije i zabave. Problemi vezani za seks su tabu tema u Mijanmaru. Iako naše društvo postaje otvorenije, seksualna edukacija je još uvijek slaba", kazao je Ko Oo Swe, urednik magazina.

Hyno, što znači "opčiniti" ili "hipnotizirati", je postao popularan unatoč relativno visokoj cijeni od tri dolara. Prvi broj magazina se pojavio na tržištu ubrzo nakon što je u augustu prošle godine ukinut zakon o cenzuri. Modni magazini su također već počeli pomjerati granice svojim novim sadržajima.

Ministarstvo informisanja je već podnijelo tužbu protiv magazina Hyno. Prema njihovim riječima, Hyno je prekršio pravila licence o modnom magazinu svojim člancima vezanim za seks i fotografijama koje nisu prikladne mijanmarskoj kulturi.

Uprkos kritikama mladi čitaoci magazina vjeruju da bi on mogao igrati važnu ulogu u podizanju svijesti o seksualno prenosivim bolestima, kao i pomicanju strogih društvenih granica ove zemlje. Mnogi medicinski radnici su također stali na stranu magazina, jer je, kako kažu, došlo pravo vrijeme da se u Mijanmaru počne javno govoriti o seksu.