magazin
6

Lopovi odnijeli 1,1 milion dolara u bocama vodke

Klix.ba
Iz carinskog skladišta u Miamiju (Florida) nestalo je više od 4.500 boca vodke. Za informaciju o nestalom skupocjenom piću čak je ponuđena i nagrada od pet hiljada dolara.

Lopovi su, probušivši betonski zid skladišta, odnijeli 752 sanduka Spirit of the Tsars Golden vodke. Piće je destilovano u Ukrajini, odakle je i uvezeno, a prodaje se po cijenama od 249 do 1.200 dolara po boci. Vrijednost ukradenih boca procijenjena je na 1,1 milion dolara.

Čak i prazne boce ove vodke prilično vrijede, budući da se proizvode u Francuskoj, a dio etikete je napravljen od 24-karatnog zlata.

Predsjednik Spirits of the Tsars Vodka, Mark Owens, navodi kako su lopovi sigurno znali šta traže u skladištu, budući da su zid probušili tačno na mjestu gdje su se nalazili sanduci sa bocama, dok druge vrijedne predmete nisu ni dotakli.

"Nisam mogao vjerovati da su zaista probili betonski zid. Očito su se provukli kroz rupu i dodavali sanduke ostatku tima“, rekao je Owens.

Nadzorne kamere snimile su dolazak lopova u Mercedesu sa staklenim krovom, nakon čega su se pojavila još dva vozila koja su odvukla ukradene boce.

Ova krađa koštat će Owensa dobrog dijela posla, budući da se godišnje proizvede samo pet hiljada boca za izvoz u SAD.

"Ovi događaji su nas doveli u tešku situaciju, zbog koje bismo nenadano mogli ostati bez naših ograničenih zaliha“, naveo je Owens, a za informacije o nestalim bocama ponudio je nagradu od pet hiljada dolara u gotovini.