Feministice se pobunile
0

Lindsey Vonn zablistala u 'Sports Illustratedu'

Totalsport
Feministička udruženja u Americi pobunila su se zbog naslovnice posljednjeg broja američkoga sportskog magazina, koji prikazuje Lindsey Vonn u aluzivnoj seksi pozi.

Radilo se o regularnom izdanju sedmične novine, u Americi smatrane Biblijom sportskog novinarstva, koja se fotografijom najbolje alpske skijašice na svijetu poslužila u najavi skorašnjih Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru, na kojima Vonn konkurira za više zlatnih medalja.

Sada se na američkim kioscima pojavilo posebno godišnje izdanje lista namijenjeno novoj liniji kupaćih kostima. Unutra atraktivna 25-godišnja skijašica i aktualna dvostruka pobjednica Svjetskog kupa pozira još kontroverznije, polugola, i to na čak 45 objavljenih fotografija. Pozira na balkonu apartmana u Olimpijskom selu, na padinama skijališta u Whistleru, gdje će u sljedeće dvije sedmice jurišati na tri zlatne medalje, u sauni, na postelji...

Teško da urednici u Sports Illustratedu mogu i zamisliti kakva ih lavina kritika sada očekuje. Njima je, međutim, važno da se ne buni najvažnija od svih žena u procesu, sama skijašica:

"Vonn nije sportašica koja vrhunski izgleda. Ona je vrhunska sportašica koja usput jako dobro izgloeda. Ona je Chris Evert, ne Ana Kurnjikova. Chris se uostalom fotografirala za SI, Ana nije. Za dvije sedmice bi mogla postati jedna od najboljih američkih zimskih olimpijki u povijesti. Tu se, dakle, radi o njezinim sportskim spososbnostima, a ne o njezinu atraktivnom izgledu. Ona samo izgleda dobro u kupaćem kostimu. Zašto to ne bi iskoristila na tržištu u svoju korist", odgovaraju dežurnim moralizatorima iz sedmičnog lista.