magazin
0

LA Times ispričao se za tekst o upletenosti "Diddyja" u napad na Tupaca

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
The Los Angeles Times se u srijedu ispričao za objavljivanje teksta o napadu na repera Tupaca Shakura, nakon što je web stranica ispitala autentičnost dokumenata koje su novine iskoristile za svoj izvještaj.

Priča dobitnika Pulitzerove nagrade, Chucka Philipsa istražila je vezu između muzičara Seana “Diddyja” Combsa i napada na Shakura, posredstvom dvojice, kako se u tekstu navodi, Combovih pomoćnika.

Kratko poslije objavljivanja vijesti prošle sedmice, Combs je nazvao priču Timesa “više nego besmislenom i apsolutno netačnom”. Oštro je demantovao bilo kakvu upletenost u napad na Tupaca, prenosi Reuters.

The Smoking Gun, web stranica koja je specijalizovana za otkrivanje vijesti utemeljenih na pravnim dokumentima i sudskim izviještajima, objavila je u srijedu da su FBI-evi dokumenti koje je Times koristio falsificirani.

Novine su automatski pokrenule istragu da bi se Philips dan poslije javno ispričao za počinjenu štetu i izjavio da je istraživanje potkrijepio dokumentima, za koje sad vidi da su krivotvoreni, i da nije uspio uraditi posao kako treba.

Urednik Los Angeles Timesa, Russ Stanton je izjavio da su se novine "pouzdale" u dokumente u koje nisu trebale, da se ispričavaju čitateljstvu i onima, čija imena su u dokumentima navedena, i koja su se, kao rezultat istrage, našla u novinskom članku. Urednik je dodao da će nastaviti istraživati uzroke ovog problema i da novinarska odgovornost nalaže Los Angeles Timesu samoprovjeru.

Tupac Shakur, jedan od najvećih zvijezda rapa, preživio je napad, sa ozljedama prepona, glave, ruke i bedra u pucnjavi i u tuči u muzičkom studiju Quad Recording Studios u New Yorku 1994. godine, ali je ubijen u pucnjavi za vrijeme vožnje u Los Angelesu 1996. godine.