Kultura
0

ZVRK festival oduševio publiku

FENA
Upoznavanje šire publike o internacionalnim grupama, teatrima i pojedincima kroz scenski izraz, Festival ZVRK uspostavio je novi oblik komuniciranja i slobodnog kreativnog izražavanja, u što se mogla uvjeriti mnogobrojna publika koja je pratila program treće večeri Festivala, kazala je Sanja Hasagić, jedna od umjetničkih direktorica Festivala ZVRK.

Jasenko Pašić, mladi talentirani glumac i redovni član teatra SARTR, uspješno se predstavio sarajevskoj publici solo izvedbom "Tishma Tanz" u koreografiji Jasmine Prolić.

Izvedba je rezultat Jasenkovog interesiranja za plesni teatar i Jaminine želje da taj solo prenese muškom izvođaču. Jedan od ciljeva programa festivala je i promocija novih generacija plesača.

Svoju priliku su dobile i iskoristile na najbolji način Ajla Kadrić, Zulejha Kečo, Farah Karabeg i Albina Huskić izvedbom "Girls from summer dance school Orleans" čiju koreografiju potpisuju S. Lifar, P. Teylor, P. Provencano, J. Prolić i Jinny.

Prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta Edina Pličanić predstavila se modernim solom "Mjesečina" za koju je uradila i koreografiju na muziku Claude Debussya. Solo je nastao u junu tokom koreolabusa HNK, saopćeno je danas iz SARTR-a.

"Sretna sam da se mogu s tako intimnim djelom predstaviti na ZVRK-u jer će mi biti interesantno što će se desiti pred publikom koja me ne poznaje i koja nema nikakvu vezu sa mnom kao što imam vezu s publikom u Zagrebu koja zna kako dišem i koja je prepoznala moju misao. Bit će interesantno osjetiti festivalski ugođaj", kazala je Pličanić prije samog nastupa.

Predstava "Tao Te", Mađara Ferenca Fehera i Balazsa Szitasa, jedan je fantastičan i magičan duet plesnog teatra, u kojoj se smjenjuju trenuci savršene koreografske harmonije i pozorišne dramaturgije i u kojoj otkrivamo jedinstvenu estetiku jednog od najpoznatijih mađarskih mladih koreografa Ferenca Fehera.

Koliko je publika razumjela i prihvatila ovaj vrhunski plesni performans, govori činjenica da se mađarski dvojac četiri puta vraćao na bis.

Program posljednje večeri festivala počinje večeras u 19 sati projekcijom filma "Iberia" Carlosa Saura iz Španije i završava predstavom "Ovo je Ionesco, budalo" u režiji Ferida Karajice i izvedbi teatra SARTR, u 21 sat.