Kultura
8

Zvono poziva mlade umjetnike da predstave svoj rad

Klix.ba
Jasenko Gavrić i Amina Hamzić, pobjednici drugog konkursa
Jasenko Gavrić i Amina Hamzić, pobjednici drugog konkursa
Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti "Zvono" poziva sve mlade i talentovane umjetnike i umjetnice, historičare i historičarke umjetnosti da svoj rad prvi put predstave javnosti u okviru projekta "Prva samostalna" u Zvonu.

Za učešće na konkursu nije preduslov završen studij, a osim svršenih studenata Akademije likovnih umjetnosti ili Historije umjetnosti dobrodošli su i studenti završnih godina fakulteta.

Ako ste umjetnik ili umjetnica sve što trebate je poslati fotografije vlastitih radova i CV na e-mail [email protected] sa naznakom "Prva samostalna". Uslov je da ranije niste samostalno izlagali.

Historičari i historičarke umjetnosti, na istu adresu i sa istom naznakom pored CV-ja trebaju poslati jedan od svojih tekstova, nastao u okviru redovne nastave ili kao rezultat ličnih promišljanja u slobodnom vremenu, pod uslovom da je tema vezana za umjetnost.

Projekat "Prva samostalna" je netakmičarskog i neprofitnog karaktera, realizuje se isključivo zahvaljujući entuzijazmu članova i članica Udruženja "Zvono".

Učesnici i učesnice, odnosno izabrani na konkursu dobijaju priliku da kroz jednomjesečnu postavku u kafe galeriji "Zvono", kultnom prostoru sa trodecenijskim stažom, predstave svoje djelo, zatim dobijaju iskustvo komunikacije umjetnika/umjetnice-kustosa/kustosice tokom postavljanja izložbe, adekvatnu medijsku promociju zajedničkog rada i objavljivanje teksta kustosa/kustosice povodom izložbe izabranog umjetnika/umjetnice, mogućnost rada i kreativnog promišljanja u prijateljskom i profesionalnom okruženju, skromnu finansijsku podršku za produkciju radova, te pridruživanje kreativnom timu "Zvona" i saradnju u budućim pojektima.

Svoje prijave potrebno je da pošaljete do 15. septembra 2012. godine. Ovo je treći konkurs od ukupno četiri koji će se realizovati u do kraja godine.