Kultura
0

Zvanično dodijeljena nagrada Prince Claus Projektu Ars Aevi

Sarajevo-x.com
Sinoć je u prostoru Art Depoa u Domu mladih dodijeljena nagrada Prince Claus Projektu Ars Aevi. Ovo prestižno priznanje Projektu Ars Aevi dodijeljeno je nakon niza godina djelovanja sarajevskopg tima na izgradnji Kolkekcije, a zatim i objekta budućeg Muzeja/Centra savremne umjetnosti Ars Aevi u Sarajevu.

Na ceremoniji dodjele nagrade u prostoru Art Depoa Kolekcije Ars Aevi u Centru Skenderija govorili su minsitar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, ambasador Kraljevine Holandije Karl Vosskühler, direktorica Fondacije Prince Claus Els van der Plas, generalni direktor Projketa Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić i predsjednik Fondacije Ars Aevi Ilija Šimić.

Kako je Kolekcija Ars Aevi, koju su međunarodni stručnjaci ocijenili jednom od najznačajnijih u Evropi, bila i razlog zbog kojeg je Projektu dodijeljena ova nagrada, uvod u ceremoniju bilo je izlaganje autora koncepcije Projekta Ars Aevi i njegovog generalnog direktora Envera Hadžiomerspahića.

Ceremoniju dodjele nagrade otvorio je ministar vanjskih psolova Bosne i Hercegovine Sven Alakalaj, riječima:

“Bosna i Hercegovina je pretrpjela jedan teški period u kojem su svi oni koji ne poznaju našu zemlju svoje zaključke o njoj donosili na osnovu informacija o četverogodišnjoj opsadi Sarajeva i ratu na ovim prostorima. I danas kada govorimo o evropskim integracijama, mnogi zaboravljaju da su Sarajevo i Bosna i Hercegovina prostor koji je oduvijek bio u stanju da stvara velike poduhvate, poput Zimskih olimpijskih igara i značajnih kulturnih projekata, koji su uvijek bili naši najsnažniji ambasadori. Ars Aevi je jedan takav projekat, koji veoma glasno u svijetu govori da je i on Bosna i Hercegovina. U Projektu Ars Aevi i njegovoj Kolekciji prepoznajemo tradiciju naše zemlje da se u njoj susreću pozitivne, kreativne i produktivne energije koje je povezuju i čine ravnopravnim dijelom evropske i svjetske zajednice. Zahvaljujem Fondu Prince Claus na ovoj nagradi koja potvrđuje da se uvijek na kraju velike ambicije, velika zalaganja i veliki rezultati prepoznaju i nagrađuju.”

Direktorica Fondacije Prince Claus Els van der Plas posjetila je Sarajevo kako bi prisustvovala ceremoniji. U svom je obraćanju pojasnila karakter ove nagrade kao i razloge zbog kojih je sarajevski Ars Aevi odabran za ovo prestižno priznanje.

"Prince Claus Fund podržava kulturne aktivnosti u mjestima gdje postoje finansijske i političke poteškoće za djelovanje umjetnika i intelektualaca, mislilaca i novinara, filozofa i ideologa, u onome u čemu su oni dobri: analiziranje svijeta na kreativan, aktualan i originalan način i davanje kritičkog komentara. Nagrada Prince Claus nema veze samo sa nacionalnostima ili identitetom, nego najprije sa kvalitetom misli i djelovanja gdje god da se ono desi. Kvaliteta je uslov sine qua non za nagradu Prince Claus. Kvaliteta rada laureata procjenjuje se u profesionalnom i ličnom kontekstu. Drugi značajni kriterij je pozitivni utjecaj laureatovog djelovanja na šire kulturno i društveno polje. Stvaranje veza i interakcija između različitih kultura, njegovanje zajedničkih osobina, i iniciranje zajedničkih kulturnih struja se ocjenjuju iznimno značajnim. Ars Aevi ispunjava sve ove kriterije. Enver Hadžiomerspahić i njegovi saradnici prikupili su izvanrednu kolekciju savremene umjetnosti Stoga želim čestitati Projektu Ars Aevi“, kazala je Els van der Plas

Nagradu Projektu Ars Aevi uručio je Ambasador Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini Karel Voskühler. On je rekao da se godišnje nagrade Princa Clausa dodjeljuju pojedincima, grupama, organizacijama i institucijama koje su napravile jedinstven i značajan doprinos kulturi i razvoju u oblastima koje su od interesa Fondaciji. Za odabir dobitnika, Fondacija se obraća mreži stručnjaka u relevantnim oblastima koja se stalno mijenja i raste, kao i kolegama i partnerima, te ih poziva da nominiraju kandidate i da pomognu proces odabira tako što će dostaviti pojedinosti i mišljenja o predloženim kandidatima.

"Fondacija Prince Claus nagrađuje Ars Aevi zbog odvažnosti njihove ideje, zbog njihove predanosti međukulturnom dijalogu, zbog manifestiranja snage kulture u konfliktu i zbog predanosti budućnosti u kojoj će vizija umjetnosti pomoći svima nama da vidimo drugačiju stvarnost", naglasio je Voskühler.

Ilija Šimić, predsjednik Fondacije Ars Aevi zahvalio se u ime Projekta na ovom važnom priznanju i svojim riječima potvrdio značaj ove nagrade za Ars Aevi.

“Ars Aevi se u surovom vremenu svoga nastanka mnogima doimao kao utopija. Trebalo je znati da su neke utopije iz prošlosti kasnije pokretale svijet. Naše želje nisu išle u tom pravcu, ali smo vjerovali da možemo i moramo uraditi nešto korisno. I evo to se postupno dešava. Nastanak i razvoj Ars Aevija ne bi bio moguć da umjetnici i institucije suvremene umjetnosti u Evropi nisu zavoljeli ovu našu utopiju. A onda se desilo da su neke važne institucije i više pojedinaca u Italiji, kao i sama Vlada te zemlje, te UNESCO dali jasnu i konkretnu potporu ovoj ideji.”