Kultura
10

Život Roma u Bosni i Hercegovini kroz umjetnički rad deset mladih umjetnika

Klix.ba
Izložba "Život Roma u BiH"
Izložba deset mladih bh. umjetnika koji su putem svojih likovnih radova i fotografija predstavili prizore iz života Romske populacije u Bosni i Hercegovini otvorena je danas u prostorijama EU info centra u Sarajevu.

Umjetnici čiji radovi su izloženi su Adis Lukač (skulptor i slikar), Safet Begić (slikar), Mirza Rahmanović (slikar i grafičar), Rebeka Avdagić (slikarica), Denis Haračić (slikar), Amer Hadžić (grafičar), Nedim Šećeragić (grafičar), Almir Alibašić (fotograf), Asad Herić (fotograf), Midhat Memija (fotograf).

"Koncept izložbe je vezan isključivo za život obespravljenih, u ovom slučaju Roma, koji na marginama društva pokušavaju preživjeti jedan dan jer taj dan je cijeli njihov život a svaki naredni nada za bolje sutra. Nažalost ovo je bila inspiracija ali prije svega pokušaj deset umjetnika da skrenu pažnju na bitno i tako kroz različite izraze i medije prenesu odraze pored kojih prolazimo svaki dan ne znajući da smo dio priče za koju ne znamo nastavak. Nadamo se da ćemo postati bolji i učiniti nastavak njihovih života pravednijim“, izjavio je Adis Lukač.

Romska populacija u Evropi, kao najbrojnija manjina, ima 12 miliona pripadnika od čega u BiH više od 40 hiljada. Vrlo često žive u teškim ekonomskim i društvenim uvjetima, opterećeni predrasudama i diskriminacijom od strane pripadnika većinskog dijela stanovništva.

Evropska unija je u projekte unapređenje statusa i uslova života Romske populacije u BiH u periodu od 2007. godine do danas uložila vise od 5.9 miliona eura.

Izložba će biti otvorena za javnost u prostorijama EU info centra (Zgrada Delegacije EU u BiH, Skenderija 3a, Sarajevo) od 17. do 24. jula, od ponedeljka do četvrtka od 09:00 do 17:30 sati i petkom od 09:00 do 16:30.