Kultura
0

Žiri Takmičarskog programa za kratki film

Sarajevo-x.com
Sarajevo Film Festival će u svom 15. izdanju u okviru Takmičarskog programa za kratki film predstaviti najbolja ostvarenja iz regije koja će se takmičiti za prestižnu nagradu Srce Sarajeva.

Međunarodni žiri sačinjen od eminentnih predstavnika iz svijeta sedme umjetnosti, nekih od najznačajnijih, međunarodno priznatih filmskih stvaralaca i profesionalaca doprinosi i ugledu same nagrade.

Žiri koji će donijeti odluku o dobitnicima nagrada sačinjavaju:

Marian Crisan, reditelj iz Rumunije, autor je kratkih i dokumentarnih filmova za koje je dobio i nekoliko prestižnih nagrada među kojima je i Zlatna Palma za najbolji kratki film - Megatron.

Filmsku i TV režiju Crisan je studirao na Academy of Theatre and Film u Bukureštu. Za svoj prvi dokumentarni film COMUNISMUM MOBILAE dobio je i prvo priznanje – nagradu za najbolji dokumentarni film na Cinemaiubit Film Festivalu u Bukureštu. Nakon toga slijede: "Help!", "La multi ani", "Family Portrait", "The Amateur" te dokumentarni film "Luni/Monday".

Posljednje Crisanovo ostvarenje "Megatron" dobitnik je Zlatne Palme za najbolji kratki film na Cannes Film Festivalu 2008. godine, kao i nagrade za najbolji kratki film na Stockholm International Film Festivalu. Uvršten je u selekcije više od četrdeset svjetskih filmskih festivala.

Hannah McGill, umjetnička direktorica Edinburgh International Film Festivala, Škotska, nakon studija engleske književnosti, te filma i televizije na Univerzitetu u Glasgowu, bila je angažirana kao kolumnistica i kritičarka u mnogobrojnim renomiranim časopisima. Pisala je za The Scotsman, The Herald, The Times, Uncut, Time Out, Art Review, The Guardian. Također, autorica je i nekoliko kratkih drama koje su objavljivane na BBC Radio 4. Predavač je filmskog novinarstva na Univerzitetu Glasgow.

U septembru 2006. godine imenovana je za umjetničku direktoricu edinburškog festivala i od tada je bila član žirija mnogih svjetskih festivala kao što je Copenhagen DOX documentary festival, Morelia International Film Festival i BigPond Adelaide Film Festival.

Igor Stanković, osnivač i direktor distributerske kuće MCF MegaCom Film, Srbija. Osim što vodi jednu od najuspješnijih distributerskih kompanija na području Ex Jugoslavije, Igor Stanković je na čelu dva renomirana filmska festivala, Festivala autorskog filma i Dečijeg Filmskog Festivala - Kids Fest. Među filmovima za koje je MCF otkupio prava su i neka od najnagrađivanijih ostvarenja u proteklih par godina: prošlogodišni dobitnik Zlatne Palme, film "The Class", zatim "Lorna's Silence", "Three Monkeys", "Waltz with Bashir", "Hunger", "Snijeg", "Milk of Sorrow", "Gigante"...

Uz aktivnu producentsku aktivnost kratkih igranih i dokumentarnih filmova, daje podršku festivalima u regionu kroz producentske ili uređivačke aktivnosti, kako preko DVD izdavaštva, TV i VoD distribucije pa sve do unpređenja cjelokupne nezavisne filmske mreže.