Kultura
175

Zimski salon knjige: Pobjegnite iz surove realnosti u carstvo knjiga

Piše: Adisa Pobrić
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Deveti Zimski salon knjige otvorit će svoja vrata 11. decembra u prostorijama galerije Collegium artisticum u Sarajevu. Ukupno 14 dana ljubitelji dobrog štiva imat će priliku da razgledaju i kupe nova i nešto starija djela.
Ajdin Šahinpašić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ajdin Šahinpašić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Salon tradicionalno organizuje TKD Šahinpašić. Kao i svake godine, simbolično će ga otvoriti prvi posjetilac, koji će na poklon dobiti knjigu. Sajam će biti otvoren od 10 do 19 sati.

"Akcent je na prodaji, ali tu su i promocije i druge manifestacije. Imat ćemo i posebne popuste - 25 posto na strana i 35 posto na izdanja TKD Šahinpašić. Bit će tu i knjiga od jednu, dvije i pet maraka", najavio je Ajdin Šahinpašić, direktor TDK Šahinpašić.

Uprkos krizi koja se odrazila i na oblast izdavaštva i koja i dalje uzdrmava ovu manifestaciju, ona će na 62 štanda ponuditi djela više od 200 izdavača. Najviše ih je iz naše zemlje i Srbije te nekoliko iz Hrvatske.

"Iza nas je veoma teška godina, najteža dosad. Teška ekonomska situacija i pad kupovne moći drastično su se osjetili u ovom poslu. Veliki broj kolega spriječen je da učestvuje, iako je bilo dosta interesanata", kazao je Šahinpašić.

Konferencija za medije u Collegium artisticumu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Konferencija za medije u Collegium artisticumu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Iz njihove izdavačke kuće, kao i iz Buybooka za ovaj salon su pripremili posebna izdanja. Međutim, bit će tu i djela koja su se mogla vidjeti i prethodnih godina.

"Rijetko u toku jedne godine rasprodamo sve što smo izdali. Tiraž od 1.000 komada prodajemo po četiri-pet godina", priznaje Šahinpašić.

Očekuje se da će gošće salona biti bh. književnice Nura Bazdulj-Hubijar i Indira Kučuk-Sorguč. Bazdulj-Hubijar će predstaviti svoju novu knjigu "Osluhni zašto plačem", a sve njene knjige na salonu će biti ponuđene po cijeni od 10 KM.

"Knjiga je u današnje vrijeme najjeftiniji i najproduktivniji bijeg iz stvarnosti. Preporučujem svima da dođu, prošire vidike i ostanu normalni", poručio je Šahinpašić.

Organizatori se nadaju da će zadržati nivo prošlogodišnje prodaje knjiga. Ni ove godine ova manifestacija nema direktnog pokroviteljstva nijedne institucije kulture u našoj zemlji. Istina, TKD Šahinpašić je za neke projekte ljetos dobio rješenje o grantu, ali novac Ministarstva kulture KS na njihov račun još nikad nije uplaćen.

Ajdin Šahinpašić na konferenciji za medije (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ajdin Šahinpašić na konferenciji za medije (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

"Izdavaštvo i knjiga kod nas su na mizernim granama", kaže Taib Šahinpašić, vlasnik ove izdavačke kuće. "Za sajam u Puli izdvaja se pola miliona maraka državnog novca i oni imaju najbolje kulturne programe. Ovdje se nemamo kome obratiti, niko ne zna slušati".

I pored toga ovi entuzijasti ne odustaju od svoje namjere da nam kvalitetna djela po povoljnim cijenama stave na raspolaganje.

Zimski salon knjige će biti otvoren u srijedu u 10 sati i trajat će do 24. decembra, dakle cijela dva vikenda. Ulaz je besplatan. Dakle, ima dovoljno vremena, prostora i izbora, tako da nema razloga da ne dođete. Razlog više je približavanje praznika, a knjiga je najbolji prijatelj i poklon.