UNICEF
0

Zid dječijih želja i zahtjeva i ove godine na Kids Festivalu

Sarajevo-x.com
Na prošlogodišnjem Kids Festivalu započeto je prikupljanje dječijih želja i zahtjeva sa namjerom da se dječiji glas čuje što glasnije i da njihove poruke dođu do donosilaca odluka. Ova aktivnost, koju UNICEF u sklopu projekta "Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH" aktivno realizuje u mnogim školama i na drugim manifestacijama na kojima se okupljaju djeca, bit će organizovana i na ovogodišnjem Kids Festivalu koji se održava od 11. do 17. juna 2010. godine.

"Drago nam je da će UNICEF sa Evropskom unijom i na ovogodišnjem Kids Festivalu imati svoj kutak u kojem će djeca koja dolaze iz svih gradova Bosne i Hercegovine imati priliku da razgovaraju o svojim pravima, da razmjene mišljenja i da na 'Zid dječijih želja i zahtjeva' napišu šta žele da se promijeni, kako bi svako dijete u Bosni i Hercegovini imalo ostvarena sva prava", istakla je Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a BIH.

Zid želja i zahtjeva otkriven je u zgradi Parlamenta BiH, kao i u mnogim školama, institucijama i ministarstvima kako bi dodatno skrenuo pažnju na značaj dječijih prava i na važnost stvaranja istih uslova za svako dijete.

Projekat "Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH" ima za cilj da unaprijedi trenutni sistem socijalne zaštite i inkluzije djece i porodica tako da osnovne socijalne usluge budu dostupne svakom djetetu u BiH kroz jačanje saradnje školskih i zdravstvenih institucija, centara za socijalni rad, te drugih službi i nevladinih organizacija na nivou zajednice kako bi one zajednički, efikasno i na način prilagođen djeci pristupile pojedinim pitanjima zaštite djece i porodica. UNICEF je pokrenuo ovaj projekat u saradnji s nadležnim institucijama na državnom, entitetskom i lokalnom nivou i trenutno je uključeno 10 općina: Sanski Most, Novi Travnik, Novi Grad (Sarajevo), Laktaši, Kotor Varoš, Bileća, Stolac, Livno, Novi Grad i Višegrad. Donatori projekta su Evropska unija, Vlada Norveške i Odjel Vlade Velike Britanije za međunarodni razvoj (UKAID, ranije poznat kao DfID).