Kultura
70

Zgrada kina "Apolo" uvrštena u nacionalne spomenike BiH

Piše: I.P.
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donijela je odluku o proglašenju osam dobara nacionalnim spomenicima, među kojima je i zgrada kina "Apolo“ u Sarajevu.
Zgrada kina Apolo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zgrada kina Apolo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Novih osam dobara su Muzej Mlade Bosne (Muzej Sarajevo 1878–1918), Hrustovačka pećina i Dabarska pećina u općini Sanski Most, Samostan sestara kćeri Božije ljubavi Josipovac u Tuzli, zgrada Željezničke sekcije u Prijedoru, zgrada kina "Apolo" u Sarajevu, stambeno-poslovna zgrada u ulici Maršala Tita broj 27 u Sarajevu i graditeljska cjelina Novo Selo u Bijeljini. Novo Selo je uvršteno kao 78. ugroženi nacionalni spomenik u Bosni i Hercegovini.

Također, Stari grad Dubrovnik kod Ilijaša proglašen je zaštićenom zonom, gdje su dopušteni isključivo istraživački i konzervatorsko-restauratorski radovi, a djelatnosti se moraju ograničiti na edukativne i kulturne svrhe.

Na lokalitetu nekrolope stećaka Kopošići pronađeno je još 19 do sada sakrivenih nadgrobnih spomenika, koje su otkrili lokalni entuzijasti i članovi nevladinih organizacija. Na sedam stećaka zastupljeni su ukrasi, a ispod jednog od njih leži bosanski knez Batić. Pretpostavlja se da se kraj njegovog groba nalaze grobovi supruge i djeteta.

Urađena je i aplikacija za helenski grad Daorson za "CyArk 55 Challenge“ program koji ima za cilj digitalno očuvanje 500 lokaliteta kulturnog naslijeđa. CyArk koristi nove tehnologije u pripremi besplatne 3D online biblioteke svjetskog kulturnog naslijeđa.