Kultura
624

Ženski hor "Šapat srca" uveličao ljepotu ramazanskih noći u Sarajevu

Piše: N. N.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U sklopu 2. Sarajevo Ramazan Festivala – festivala islamske kulture, umjetnosti i lijepih običaja, koji se u Sarajevu održava od 17. juna do 17. jula 2015. godine, večeras je nakon iftara na Žutoj tabiji nastupio ženski hor "Šapat srca".

Hor "Šapat srca" osnovan je u februaru 2014. godine u Sarajevu. Ovaj hor čine djevojke, srednjoškolke i studentice, koje već dugi niz godina njeguju islamsku duhovnu muziku i sevdah. Njih 14 dva puta sedmično održava probe u prostorijama Udruženja "Metamorfoza".

Djevojke iz hora "Šapat srca" za sarajevsku publiku su izvele desetak ilahija, a program je trajao skoro sat vremena.

Pored nekih od najpoznatijih ilahija kakve su "Kraj Kabe sam stajao" i "Taleal Bedru Alejna" djevojke su publiku počastile i svojom ilahijom "Ruža bez bodlja".

"S obzirom da su djevojske članice hora uglavnom iz Sarajeva za nas je ovo bio poseban osjećaj", rekla je za Klix.ba Anesa Hadžić, čalnica hora.

Podsjećamo, u okviru 2. Sarajevo Ramazan Festivala otvoreno je i foto takmičenje "Ramazan u Sarajevu". Zainteresirani svoje fotografije na temu ramazana u Sarajevu mogu postaviti na društvenu mrežu Instagram, uz dodavanje hashtag oznake #SarajevoRamazan.

Programi u okviru Sarajevo Ramazan Festivala dio su projekta "PHOENIX – Kultura za budućnost", kojeg finansira EU a realizuju Općina Stari Grad Sarajevo, ZUP Baščaršija i Fondacija Sarajevo Navigator.