Kultura
366

Ženski hor "Chorus Cadenza" iz Sarajeva osvojio zlatnu medalju na takmičenju u Bijeljini

Klix.ba
U Bijeljini je od 8 do 12. maja održan XIV Međunarodni horski festival "Majske muzičke svečanosti", na kojem je učestvovalo čak 38 horova sa preko 1300 pjevača-horista.

U proteklih 13 godina, na ovoj značajnoj kulurnoj manifestaciji nastupilo je više od 450 horova i 20 hiljada horskih pjevača iz Srbije, BiH, Bugarske, Mađarske, Ukrajine, Rusije i drugih zemalja.

Ove godine, prvi put, na festival je otputovao i sarajevski omladinski ženski hor "Chorus Cadenza" Kulturno umjetničkog društva Bulbul. Iako debitantski, nastup hora Chorus Cadenza je ostavio snažan dojam na stručni ocjenjivački žiri koji im je dodijelio 98 od mogućih 100 bodova, te se ovaj mladi ansambl okitio zlatnom medaljom i titulom laureata u kategoriji ženskih horova.

Hor čine djevojke uzrasta od 14 do 26 godina, koje se pjevanjem bave amaterski, a uglavnom su učenice sarajevskih srednjih škola ili studentice sarajevskog univerziteta. Umjetnička rukovoditeljica i dirigentica hora je Alma Karić, a korepetitorica hora je Iva Pašić.

Hor "Chorus Cadenza" je osnovan u septembru 2012. godine i do sada je imao niz zapaženih nastupa u Sarajevu, Goraždu, te na Internacionalnom Citrus Festivalu u Mersinu,Turska.

Repertoar koji pjevaju se kreće od klasične horske literature za ženski hor, preko stilizovanih obrada sevdalinke i tradicionalnih pjesama naroda sa Balkana, pa do filmske muzike i horskih obrada popularnih kompozicija.