Kultura
29

Ženska umjetnost u EU info centru

Klix.ba
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, EU info centar u BiH organizuje izložbu pod nazivom "Žene u svijetu umjetnosti", na kojoj će se predstaviti radovi deset mladih bosanskohercegovačkih studentica sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.
Događaj će biti upriličen u ponedjeljak 9. marta u prostorijama EU info centra u zgradi Delegacije Evropske unije u BiH (Skenderija 3a) u Sarajevu sa početkom u 17:30 sati.

Studentice sa različitih odsjeka na Akademiji, Rebeka Abdagić sa slikarstva, Dalila Manso sa kiparstva, Ina Čano sa digitalne grafike, Sabrina Beširević, Merjem Agić, Maša Čengić, Jasmina Spahić, Andrea Mirnić, Naida Lisica sa produkt dizajna, te Azra Hasković sa restauracije i konzervacije kroz svoje originalne radove predstaviće jedinstvenost žene, te na taj način ohrabriti mlade umjetnice u BiH da izraze svoju kreativnost, te igraju aktivnu ulogu u društvu.

Međunarodni dan žena je dan prisjećanja na dan pobune, prkosa i ustrajnosti u ostvarivanju ženskih prava. Sve je počelo kada su zbog loših radnih uslova i niskih plata žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila u New Yorku javno demonstrirale 8. marta 1857. godine. Ujedinjene nacije su, obilježavajući 1975. godinu kao Međunarodnu godinu žena, uvele 8. mart kao međunarodni praznik, a on se i danas u različitim dijelovima svijeta obilježava i vrednuje na različite načine. Jednakost između žena i muškaraca je temeljno pravo i jedan od principa osnivanja Evropske unije, te je Evropa u više od pedeset godina oblikovala svoje napredovanje u ravnopravnosti polova.

EU info centar je projekat koji se finansira sredstvima Evropske unije koji ima za cilj povećanje razumijevanja bh. građana o EU institucijama, njenim politikama, ciljevima, prioritetima i mogućnostima, te odnosima BiH i EU.