Kultura
3

Zeničanin Abid Jarić dobitnik Srebrenog albatrosa u Frankfurtu

Klix.ba
Književnik Abid Jarić iz Zenice dobitnik je "Srebrenog albatrosa" na Međunarodnom konkursu za kratku priču koji je održan u Frankfurtu.
Abid Jarić
Abid Jarić
Jarić je na konkursu kojeg organizira Umjetničko udruženje "Milutin Alempijević" učestvovao sa pričom "Grad" koju je žiri kojim je predsjedavao recentni pisac, esejist i književni kritičar Vuk Krnjević nagradio sa drugim mjestom.

Priča će biti prevedena na njemački jezik i štampat će se u zborniku koji će javnosti biti dostupan početkom 2015. godine.

Jariću je ovo druga nagrada na ovom književnom takmičenju koji se smatra za najjačim u Evropi. Na takmičenju koje je održano 2012. godine Jarić je sa pričom "Čizme broj 47" u konkurenciji od 480 autora iz Njemačke, Austrije, Holandije, Švedske, Grčke, Rumunije, Amerike, Novog Zelanda, Kine i zemalja regije, osvojio "Bronzanog albatrosa".

Prvo mjesto na Međunarodnom konkursu 2014. godine osvojio je Ljubomir Vujović za pjesmu "Lamento lepoti", drugoplasirani su Dušana Đorđevića sa pričom "Plačljivo zurle" i Abid Jarić sa pričom "Grad". Bronzanog albatrosa osvojio je Veselin Gajdašević za pjesmu "Ljubav na tufne".