Prepuna velika sala
0

Zenica: U Bosanskom narodnom pozorištu održan Božićni koncert

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U prepunoj velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici večeras je priređen Božićni koncert.

Božićni koncert je upriličen u organizaciji Koordinacija hrvatskih i katoličkih institucija grada Zenice. Više od 400 gledalaca uživalo je u izvedbama tenora Ivana Mikulića, baritona Đanija Stipaničevog i soprana Katarine Kikić, dok je pod palicom dirigentice Alme Aganspahić vođen orkestar BellARte koji je osnovan 2010. godine u Sarajevu.

U ime organizatora na kraju koncerta obratio se fra Zdravko Anđić koji je pozdravio sve prisutne i uputio par riječi povodom predstojećeg Božića, te je istaknuo kako se ljudskom uzdignuću suprostavlja moć rušenja i kvarenja.

"Svakom našem proračunu nešto ne proračunato, svakoj našoj radosti briga i tuga, našem zdravlju bolest, životu smrt, smislu besmisao. Zato se pojava Božića u Evanđelju najavljuje kao pojava sa onoga svijeta, sve ono najljepše i najplemenitije, o čemu su ljudi kroz svu povijest sanjali, dogodilo se u daleko većem stupnju na Božić kada je Bog došao u susret ljudima postavši u Isusu Kristu blizak i nadonaklon u svojoj nedokučivoj dobroti svakome čovjeku. U Isusu iz Nazareta čiji rođendan na Božić slavimo mi gledamo onoga koji je jedini u povijesti svijeta ostvario ljudski život u kojem je nadvladana ugroženost, rasulo, prolaznost, ništavilo i besmisao ljudskoga postojanja. Zato, nagovještujući i čestitajući Božić jedni drugima i mi budimo nadahnuti njegovim duhom, budimo nadahnuti dobrotom i obdarimo jedne druge opraštanjem, mirom, prijateljstvom i iskrenom ljubavlju.", izjavio je fra Anđić koji je potom svim prisutnima čestitao blagoslovljen Božić.

Organizator ovog koncerta je Koordinacija hrvatskih i katoličkih institucija grada Zenice, koja u svom okrilju okuplja predstavnike svih vidova djelovanja (školskih, vjerskih, privrednih i političkih) hrvatskog naroda grada Zenice, a suorganizator je bilo Bosansko narodno pozorište Zenica.