Kultura
504

Zenica: Predstavljeni eksponati o životu, liku i djelu Alije Izetbegovića

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Muzeju grada Zenice večeras je svečano otvorena izložba eksponata i fotografija o životu, liku i djelu prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, a nakon izložbe upriličena je projekcija kratkog dokumentarnog filma "U službi Bosni i Hercegovini".

U organizaciji Muzeja Alije Izetbegovića Zeničani i Zeničanke večeras su imali priliku da pogledaju fotografije na kojima je predstavljen život​, lik ​i djelo, ali i eksponate kao što su kancelarijski pribor, dokumenti i epolete Vrhovnog komandanta Armije RBiH​ i prvog predsjednika nezavisne BiH​ Alije Izetbegovića.

Direktor Muzeja Alija Izetbegović​,​ Adnan Žiško​,​ je kazao kako je glavni cilj prezentovati historijske činjenice kakve jesu i to kroz svakodnevne aktivnosti.

"Večeras imate priliku vidjeti izložbu fotografija koja govori o liku prvog predsjednika Alij​e​ Izetbegovića. Javna ustanova Alija Izetbegović je osnovana 2007. godine kada smo bili dio Muzeja Sarajeva, a o​​d 2010. godine smo zasebna institucija i kao najmlađa ustanova mislim da smo uradili dosta uspješan posao. Najznačajnije nam je da historijske činjenice prezentujemo onakve kakve jesu i da to radimo svakodnevno", kazao je Žiško na otvorenju izložbe​.

​U Muzeju grada​ Zenic​e​ do Nove godine biti ​će ​održana još jedna izložba fotografija kada će​ javnosti biti predstavljen i novi dokumentarni film o "Sarajevskom procesu".

"Mi sigurno držimo jednu od primarnih pozicija kada govorimo o prijenosu historijskih činjenica iz moderne Bosne i Hercegovine i činjenica o Aliji Izetbegoviću. Potrudit ćemo se da ovakve aktivnosti budu redovne, a do Nove godine ​u Zenici​​ ćemo​ organizovati​ novu izložbu i projekciju filma koja govori o 'Sarajevskom procesu'. Alija Izetbegović zaslužuje više mjesta u knjigama i školama kao i u kulturnim institucijama. U ratnim godinama je uvijek podržavao rad kulturnih djelatnika i ljudi koji su bili vezani za kulturu jer je ona na određeni način dala dodatnu energiju svim ljudima koji su bili, od opkoljenog Sarajeva do svih ostalih opkoljenih gradova, u nekoj bezizlaznoj situaciji", dodao je Žiško.

Izložba koja je večeras predstavljena u Zenici, širom Bosne i Hercegovine ali i inozemstva putuje od 2010. godine, a u Zenici će biti otvorena do 15. novembra sa ciljem da se održe potrebni časovi historije koji bi proširili znanja školaraca.