Istraživanja
0

Žene su zapostavljene u dječijoj literaturi

Sarajevo-x.com
Dječija književnost je inherentno seksistička, jer većina junaka su muškarci, tvrdi jedno istraživanje. Analizom 6.000 najprodavanijih dječijih knjiga objavljenih tokom prošlog stoljeća zaključeno je da se muški likovi u "glavnim ulogama" pojavljuju nebrojeno puta češće u odnosu na ženske.
Istraživači tvrde da njihovo otkriće ukazuje na simbolično uništavanje žena. Ukupno 31 posto najpopularnijih knjiga za djecu za glavni lik ima žensku osobu, dok su muškarci u 57 posto knjiga u glavnim ulogama. U ostatku knjiga je podjednaka zastupljenost muških i ženskih likova ili su rodno neutralni. I u knjigama gdje su likovi životinje, poput priče o zecu Petru, vodeći i pozitivni likovi su rijetko ženskog roda.

Mali kunići, medvjedi, sove, psi, lisice i žabe su najčešći likovi u dječijim knjigama, oni su glavni likovi u 23 posto knjiga.

Studija je pokazala da je neravnoteža pogoršana od početka 20. stoljeća, kada je taj omjer bio izjednačen. U ranim 1900-tim napravljena je distanca od knjiga koje se temelje na junakinjama poput Pepeljuge. No, upravo u toj literaturi se nalaze brojni dominantni ženski likovi. Sada dominiraju muški likovi poput Harryja Pottera i Alexa Ridera.

Stručnjaci kažu da u književnim djelima umire previše tigrova i žaba, što bi trebalo podsjećati djecu da žive u muškom svijetu, piše Daily Mail.

"Knjige doprinose tome da djeca shvate šta se očekuje od muškarca, a šta od žene, na osnovu toga oblikuju sliku o tome gdje je njihovo mjesto u svijetu", kaže Janice McCabe sa Florida State Univerziteta.

Uporano potenciranje rezlika koje se očituju kroz životinjske likove može biti može značajno doprinijeti simboličkom udruženju žena, kaže McCabe.