Javna rasprava
0

Žene na vodećim pozicijama u jevrejskoj tradiciji

FENA
Centar za rodna istraživanja Međunarodnog foruma Bosna, večeras u 18 sati u prostorijama Holiday Inn hotela organizuje javnu raspravu o temi "Žene na vodećim pozicijama u jevrejskoj tradiciji".

Gošće-uvodničarke su rabinka Miriam E.Hamrell (Los Angeles) i Sharon Shenhaw (Jerusalem).

"U današnjem vrijemenu svijedočimo nekim od radikalnih promijena u vodećim religijskim tradicajama. U nekim od religijskih tradicija, kao što je reformistički judaizam, žene mogu biti na vodećim pozicijama, one mogu biti rabinke. Put do ovog nije bio niti jednostavan niti lak, ali je od neprocjenjive važnosti za slične promijene u religijskim zajednicama. Da li su ovakve promijene moguće i u drugim religijskim tradicijama i zašto se one još uvijek ne dešavaju?", neka su od pitanja na koja će u raspravi biti pokušano dati odgovore, saopćili su organizatori.

Miriam E. Hamrell (Los Angeles) je rabinka u Ahavat Torah kongregaciji u zapadnom Los Angelsu i profesorica biblijskog hebrejskog jezika na Akademiji za judaizam i voditeljica sedmičnih predavanja o Tori. Od 1999.godine ima svoju privatnu školu za hebrejski. Članica je nacionalne asocijacije jevrejskih kapelana/ki, jevrejskih obrazovnih ustanova Sjeverne Amerike, koalicije za poboljšanje jevrejskog obrazovanja, kao i mnogih drugih organizacija.

Sharon Shenhaw (Jerusalem) je međunarodna advokatica za prava žena, uža specijalnost joj su joj brak i razvod u jevrejskom zakonu. Studirala je na sociologiju na Univerzitetu u Čikagu (B.A. Sociology from the University of Chicago) i na pravnom fakultetu Univerziteta u Georgetown. Zastupla je više stotina žena na Rabinskom sudu u Izraelu. Od 1997. je direktorica Međunarodnog projekta za prava jevrejki.