Kultura
0

"Žena u znaku žudnje" Sonje Radan u galeriji Java

Klix.ba
Otvorenje izložbe slika Sonje Radan pod nazivom "Žena u znaku žudnje" će se desiti u četvrtak, 13. marta, u 19:00 sati u galeriji Java.
"Šta kazuju ta lica koja naseljavaju slikarske prostore Sonjina svijeta? Žudnju. U silnim, nebrojivim vidovima i intenzitetima. Od modrih čežnji, još neartikuliranih, titravih, u naznakama. Do onih potmulih, vrelih, u sebe okrenutih žudnji, nalik kukuljici buduće leptirice u čijoj se nutrini zbivaju tajnovite metamorfoze. Do onih plodnih, rascvalih, jarkih, još punih mogućnosti ispunjenja. Do onih utihlih, koje polako gasnu, naseljavajući tmice i zakutke. Prošla sam kroz to, sad vidim bolje, jasnije, prepoznajem znakovlje, bilježim, dozivam, sjećam se, stvaram svijet Žene i žudnje, zaustavljenih u liku i obliku ali i dalje djelotvornih, živih, otvorenih mogućnostima. Riječi. Pokreta. Zvuka. Glazbe. Nove preobrazbe", napisala je o izložbi Ljubica Ostojić.

Sonja Radan je rođena u Sarajevu 1960. godine, gdje je i diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti 1984. godine. Izlagala je širom Evrope i Velike Britanije, u kojoj živi i slika posljednjih dvadeset godina. Članica je ULUBiH-a.

Njeno slikarstvo je uglavnom figurativno, intimno, osebujnog izraza. Žene koje slika dolaze iz njenog unutarnjeg svijeta, dio su njene prirode. Portreti gotovo uvijek, pa i u najmanjoj mjeri, sadrže po neku crtu, asocijaciju na autoportret slikarice. Sonjina duša utkana je u dušu njenih likova, ona se krije iza njihovih zagonetnih osmijeha, lepršavih dodira i tajnovitih pogleda. Suština njenog slikarskog svijeta je genealoško mjesto i funkcija žene, pronalaženje i utvrđivanje ženskog identiteta, inicijacija u bitna životna razdoblja.

Ona bez bojazni eksperimentiše s raznim teksturama, ponekad je platno glatko kao pero, a ponekad se na njemu vide višeslojni nanosi kista. Osim ulja i akrilika, Sonja slika na svili i staklu.