Kultura
142

Zemaljskom muzeju BiH američka donacija više od milion KM

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH prezentirali su danas u Sarajevu projekt "Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH" za koji je sredstva donirao Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa u iznosu od milion i 70.000 KM.

Komisija je implementator projekta, a glavni mu je cilj podrška obnovi Zemaljskog muzeja BiH kroz restauraciju i preventivnu konzervaciju da bi se spriječilo, zaustavilo ili usporilo propadanje muzejske građe uvođenjem visokih standarda zaštite i stvaranja optimalnih uvjeta za njeno čuvanje. Aktivnosti će biti realizirane u fazama tokom tri godine.

Šefica Ureda za odnose s javnošću američke ambasade u BiH Stefanie Altman-Winans istaknula je na prezentaciji projekta u Zemaljskom muzeju BiH da je očuvanje spomenika veoma važno za očuvanje kulturne historije u cijeloj BiH, te da je u tom kontekstu podrška Ambasade SAD-a radu Komisije stalna tokom saradnje u proteklih deset godina.

Istakla je podršku Ambasade u obnovi brojnih kulturno-historijskih spomenika u BiH, poput zgrade Crvenog krsta u Sarajevu, katoličke i pravoslavne crkve u Blagaju, Historijskog muzeja BiH i Jevrejskog groblja u Sarajevu.

"Održivost kulturnog naslijeđa zavisi od pomoći javnog sektora, kao i volontera koji vjeruju u vrijednost kulturnog naslijeđa za naš individualni i kolektivni opstanak. U Ambasadi ostajemo istrajni u pomaganju ovakvih i sličnih projekata", kazala je Altman-Winans.

Pomoćnica izvršnog dužnosnika za naslijeđe u Komisiji Mirela Mulalić-Handan dodala je da su sredstva dobijena iz Velikog programa spomenutog američkog fonda za koji je moguće prijaviti projekte iz određenih zemalja, te da je BiH iskoristila šansu da značaj Zemaljskog muzeja BiH bude prepoznat kao svjetsko naslijeđe.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Ona smatra da je ovaj muzej, kao građevina izuzetnog arhitektonskog rješenja građenog u neorenesansnom stilu, te njen fundus svjedočanstvo naše memorije i naslijeđa svih naroda na prostoru BiH.

Precizirala je da će projekt biti implementiran do 2018. godine, a svake će biti realizirana po jedna faza. Tako je nakon pripremne 2015. godine, u ovoj planirana restauracija krovova na zgradama gdje su smještena odjeljenja za arheologiju i prirodne nauke, kao i restauracija betonske balustradne ograde kompleksa.

Uslijedit će restauracija zidnih i stropnih slika u Odjeljenju za prahistoriju, te djelimična restauracija stolarije.

"Ovim će projektom biti poboljšani uslovi za prezentaciju i čuvanje artefakata te omogućeno ponovno otvaranje Odjela za prahistoriju. Komisija je u saradnji s Ambasadom SAD-a realizirala više od 15 projekata restauracije nacionalnih spomenika, od kojih su tri u toku", ustvrdila je ona.

Ambasadi SAD-a na vrijednoj donaciji zahvalio je uime svih uposlenika v.d. direktora Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić, kao i Komisiji koja vrijedno radi na ovom projektu. Naglasio je da je riječ o najvećoj finansijskoj pomoći koju je Muzej do sada dobio, uz konstataciju da će time biti omogućeno da uposlenici rade na pripremi najveće muzejske postavke - "BiH u prahistorijsko doba".

"Donacije SAD-a, Italije, Austrije i drugih zemalja ne opravdavaju nas u BiH da kažemo kako je stvar riješena. Nadam se da će ovo biti signal svima koji prebacuju odgovornost s jednog nivoa na drugi da se aktivno uključe u rješavanje ovog problema", zaključio je on.

Sve provedene projektne aktivnosti poboljšat će prezentaciju i sigurnost muzejskih zbirki u svim paviljonima Zemaljskog muzeja BiH.