Kultura
0

Zemaljski muzej: Godina 2005. bogata realizovanim projektima

FENA
Zemaljski muzej BiH godinu na zalasku zaključit će brojnim realiziranim projektima u različitim oblastima, dok će u novu ući s još neriješenim statusom zajedno s ostalih šest institucija kulture od državnog značaja.

Direktorica Zemaljskog muzeja BiH Aiša Softić kazala je za FENU kako su stručnjaci Muzeja u ovoj godini obavili arheološka istraživanja na lokalitetima Okolišta kod Visokog u saradnji s Univerzitetom Bamberg iz Njemačke, na Atmejdanu, park haremu Kalin hadži Alijine džamije (Prešernov park) te Donjem Vakufu (zaštitna arheološka istraživanja).

Godinu su obilježile i priređene izložbe "Historija dijaloga" zajedno s Vijećem Evrope, zatim izložba tradicionalnih muzičkih instrumenata u BiH pod nazivom "Sviram kako pjesma kazuje", kao i "Motivi i ukrašavanja na bošnjačkom gradskom pokućstvu" i "Etnografski motivi na fotografijama Franje Topića".

Muzej je bio domaćin i nekoliko gostujućih izložbi – "Savremena slovačka grafika", "150 godina španske fotografije", "Savremena egipatska umjetnost", "Kulturno pamćenje – blago koje nestaje" te izložba plakata povodom 20. godišnjice Festivala "Sarajevska zima".

U saradnji sa švedskom fondacijom "Kulturno naslijeđe bez granica" i Univerzitetom Lund, Muzej je organizirao međunarodnu konferenciju "Susret etnologije i muzeja", dok u izdavačkoj djelatnosti bilježi objavljivanje dviju sveski Glasnika Zemaljskog muzeja BiH s temama "Arheologija" i "Etnologija", a riječ je o sveskama koje su izgorjele 1992. u štampariji.

Stručnjaci i eksponati Muzeja učestvuju i u izložbama čiji organizator nije Muzej. To su "Sigismund – Car i imperator", velika izložba posvećena Sigismundu i njegovom dobu koja će biti postavljena u Budimpešti i Luksemburgu te "Simbol Boga i kralja", izložba u organizaciji galerije Klovićevi dvori iz Zagreba.