Kultura
60

Zemaljski muzej BiH partner 13. Kid’s Festivala

Klix.ba
(Foto: Damir Hajdarbašić)
U bašti Zemaljskog muzeja BiH danas je upriličeno potpisivanje memoranduma o saradnji ove muzejske institucije sa Kid’s Festivalom.

U prisustvu najbližih saradnika, memorandum su potpisali direktorica Kids Festivala Susanne Prahl i v.d. direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić. Potpisivanje protokola o saradnji omogućiti će da organizovane grupe djece iz cijele Bosne i Hercegovine tokom trajanja 13. Kid’s Festivala posjete stalne postavke Zemaljskog muzeja BiH te da učestvuju u radionici koja tematizuje arheologiju.

"Ovom saradnjom naš revidirani festivalski koncept je zaokružen. Osim što se većina naših programa ove godina odvija u strogom centru grada gdje sa talentom najmlađih suočavamo mnogobrojnu publiku, u prostorima ovog muzeja najmlađe posjetioce izložiti ćemo svom bogatstvu kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine", izjavila je Prahl.

“Nama je od velikog značaja da imamo saradnju sa respektabilnim partnerima kako iz BiH tako i iz inozemstva. Kid’s festival je u našem društvu prepoznatljiv projekat i njegove aktivnosti i ciljevi, tako da nam je zadovoljstvo da dio svojih usluga koje imamo uvežemo sa programima Kids festivala. Potpisani memorandum bit će od velikog doprinosa za Muzej i cijelo društvo“, izjavio je Sijarić.

"Ovo je još jedna bitna promocija kako ciljeva Kid’s festivala tako i Zemaljskog muzeja, jer ovaj Muzej nije samo institucija koja čuva eksponate, već je istinski izvor znanja. Tri godine koliko je muzej bio zatvoren predstavlja ogromnu prazninu koju sad moramo zajedno nadoknaditi i djeci pružiti šansu da vide što više", istakao je Siniša Šešum, šef UNESCO kancelarije u BIH:

Pod pokroviteljstvom UNESCO-a, 13. Kid's Festival bit će održan od 3. do 6. juna na Trgu Alije Izetbegovića i u Domu Oružanih snaga BiH.