Kultura
0

Zemaljski muzej BiH od danas zatvoren za javnost

NINA
Zemaljski muzej BiH od danas će biti zatvoren za javnost sve dok se ne riješi veoma teška situacija u kojoj se već godinama nalazi ta najstarija kulturna i naučna institucija, ne samo u BiH, nego i u jugoistočnoj Evropi.

Upravni odbor Zemaljskog muzeja odlučio se na taj korak zbog toga što, kako su kazali, već devet godina tijela vlasti u BiH nisu u stanju riješiti status Muzeja, što za sobom povlači nepotpuno i nepravodobno finansiranje plaća zaposlenih, kao i finansiranje održavanja objekta, uključujući i sezonsko grijanje.

''Ovo je jedini način koji nam je preostao da skrenemo pažnju javnosti na alarmantno stanje u kojem se nalazi ova značajna kulturna institucija. Odnos prema Zemaljskom muzeju, kao krovnoj instituciji države BiH, najbolje ilustriraju sredstva koja su nam dodijeljena u ovoj godini'', istaknula je direktorica Muzeja Aiša Softić.

Prema njenim riječima, od 450.000 KM koliko je planirano u federalnom i proračunu Kantona Sarajevo, do sada im je uplaćeno 360.922 KM, što predstavlja umanjenje od 50 posto u odnosu na prošlu godinu.

''Samo za osnovnu djelatnost nam je nužno 892.000 KM, dok nam je za grijanje potrebno dodatnih 175.000 KM'', istaknula je Softić.

Osim što ne mogu snositi troškove grijanja, zbog čega zaposleni u toj ustanovi rade u neadekvatnim uvjetima, posljednja plaća im je isplaćena za juli. Sredstvima koja očekuju do kraja godine moguće je da još podijele dvije plaće, što znači da će tri mjeseca ove godine ostati nepokriveni plaćama.

''U Muzeju su zaposlena 63 radnika, od čega su dva doktora nauka i osam magistara, a prosječna plaća je 413 KM, što je daleko niže od federalnog i kantonalnog prosjeka. Iako postoji veliko zanimanje za Muzej od ljudi izvan BiH, moram istaknuti da su nas i donatori počeli napuštati jer ne vide da domaće vlasti brinu o onome što su oni obnovili'', dodala je Softić.

Osoblje Muzeja, koji je osnovala vlada Austrougarske monarhije 1888., nastavit će se svakodnevno brinuti o više od četiri miliona eksponata koje su uspjeli u potpunosti sačuvati tokom proteklog rata u našoj zemlji.

''Onima koji su odgovorni mora se skrenuti pažnja da je potrebno da sjednu i odluče o sudbini ove kompleksne i najznačajnije ustanove u BiH koja je uvijek bila državna institucija. Koliku će štetu proizvesti zatvaranje Muzeja, samo u segmentu odgojno-obrazovne djelatnosti, najbolje ilustrira činjenica da smo u ovoj godini imali oko 10.000 posjetitelja, od čega je najveći broj djece osnovnih i srednjih škola'', zaključio je Munib Maglajlić, predsjednik Upravnog odbora Zemaljskog muzeja.