Kultura
0

Zemaljski muzej BiH mjesto prvih programa ovogodišnje "Sarajevske zime"

FENA
U Zemaljskom muzeju BiH danas je projektom "Živa Antika – Antica Viva", nakon postavke instalacije francuske umjetnice Nordine Sajot "Fizička kultura" na zidu Historijskog muzeja BiH, ozvaničen početak programa prvog dana XXII Internacionalnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima".

Projekt je organizovao Centar za balkanološka ispitivanja pri Akademiji nauka i umjetnosti BiH.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić kazao je kako je ovo trenutak kada 118 godina stara institucija kulture - Zemaljski muzej pokušava da objasni zašto je važno sačuvati kulturno blago Evrope i svijeta.

Zamjenica direktorice Muzeja Margita Gavrilović nedavni je rođendan ove institucije ocijenila jednim od najtežih u njegovoj historiji.

"Živa Antika" posvećena je njegovanju bh. kulturne baštine i promociji arheologije u BiH. Projekt će podrazumijevati organiziranje različitih tematskih izložbi, prezentacije atraktivnog arheološkog materijala i istraživanja, javnih tribina te druge manifestacije.

Započeo je današnjom promocijom monografije "Umjetnost i religija prahistorijskih Japoda" dr. Branke Raunig, vrijedne i ilustrativne zbirke arheološkog materijala koja predstavlja krunu autoricinog četrdesetogodišnjeg bavljenja Japodima i njihovom kulturom.

Knjigu je nedavno izdao Centar za balkanološka ispitivanja ANUBiH, a predstavio ju je profesor arheologije na Univerzitetu u Heidelbergu Blagoje Govedarica.

On je naglasio kako o japodskim herojima niko ništa do sada nije pisao, a knjiga Branke Raunig jedan je od primjera kako se čuva tradicija i ugled bh. nauke.

Knjiga, smatra on, ispravlja historijsku nepravdu, cjelovito prikazujući Japode u punom svjetlu njihovog života, kulture, strahovanja i vjerovanja. Kroz šest poglavlja obrađena je njihova materijalna kultura, uz jezik koji je blizak i stručnjacima i laicima.

Modnom revijom "Japodi među nama", upriličenom u iznimno hladnom odjelu Arheologije Zemaljskog muzeja BiH, zaplovilo se u predrimsko i rimsko vrijeme, kada su antički Japodi stvarali svoju kulturu i religiju na području sjeverozapadne Bosne.

Autori konkursnih kreacija su Sanja Mulahmetović, Aida Herceg, Ata Omerbašić, Naida Kadrić, Behudin Rovčanin, Behudin Kozica, Meliha Begagić, Edin Saltović, Naida Katica, Arnel Vučić, Svjetlana Balaban, Adnan Čoranbegić, Berina Karahasan te Selma Kronja.

Prikazani su japodski nakit i nošnje, na kojima simboli svjetlosti potvrđuju vječnu vezanost čovjeka za sunce kao izvor svjetlosti i života. Mlade umjetnice – modna kreatorka Minja Stjepanović i akademska kiparica Aida Šabanović predstavile su autentične odjevne predmete i nakit koje su za potrebe promocije izradile prema uputama knjige dr. Branke Raunig.