Kultura
0

Željko Komšić u Parizu otvorio izložbu "Jajce – kraljevski grad"

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je u sjedištu UNESCO-a u Parizu otvorio izložbu "Jajce - kraljevski grad", koja se organizira u sklopu aktivnosti nominacije srednjovjekovnog grada Jajca za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Prije samog otvaranja izložbe, predsjedavajući Komšić je u ambasadi BiH u Parizu održao sastanak sa članovima bosanskohercegovačke delegacije u cilju što efikasnijeg predstavljanja grada Jajca, kandidata za upis na listu UNESCO-a.

Delegaciju su predstavljali načelnik općine Jajce Nisvet Hrnjić, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Dubravko Lovrenović, predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Ljubko Lovrić te ministar prostornog uređenja Salko Obhođaš.

Nakon sastanka sa bh. delegacijom, predsjedavajući Komšić se u sjedištu UNESCO-a sastao sa generalnim direktorom UNESCO-a Koichirom Matsuuraom, nakon čega je slijedila i ceremonija otvaranja izložbe.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru između generalnog direktora UNESCO-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, istaknuta je odlična saradnja UNESCO-a i naše zemlje, naročito u oblasti kulture.

Generalni direktor UNESCO-a je naglasio da su velike šanse da grad Jajce sa svojim kulturno-historijskim i prirodnim naslijeđem, nakon historijske jezgre Mostara sa Starim mostom i mosta Mehmed paše Sokolovića u Višegradu, bude uvršten na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Rekao je da su sa velikom radošću dočekali uvrštenje ova dva bh. spomenika na listu UNESCO-a, da je BiH na dobrom putu da na listu UNESCO-a upiše i treći, ali i da se još neki spomenici, poput Sarajeva, kao jedinstvene raskrsnice kultura, špilje u Vjetrenici te historijskog gradskog jezgra Počitelja, nalaze na listi potencijalnih kandidata.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić se zahvalio generalnom direktoru i osoblju UNESCO-a na razumijevanju i iskazanoj podršci u realizaciji ovog i ostalih važnih projekata. Naglasio je da su svi građani, ali i svi nivoi vlasti u BiH apsolutno jedinstveni i angažovani u podršci nominaciji grada Jajca za uvrštavanje na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a te dodao da su kulturno-historijska baština i prirodne ljepote kako grada Jajca, koji je jedinstveni grad muzej, tako i ostalih potencijalnih kandidata, jedan od najvažnijih resursa u BiH.

U prirodne ljepote Bosne i Hercegovine uvjerili su se, kažu, i posjetioci izložbe, koji su imali priliku pogledati slike kraljevskog grada Jajca na čijem tlu se nalazi više od 20 nacionalnih spomenika. Izložbi, koja je imala veliki odaziv, između ostalih su prisustvovali i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Islamske vjerske zajednice, Hrvatske katoličke misije i franjevačke provincije, čija su sjedišta u Francuskoj. Svojim prisustvom, izložbu su uveličali i ambasadori BiH akreditovani pri UNESCO-u, među kojima su bili ambasador Crne Gore, Republike Hrvatske, Mađarske, Kuvajta, Alžira, Italije, Njemačke i Bugarske.

Generalni direktor UNESCO-a Matsuura je istakao da mu je veliko zadovoljstvo i čast da inaugurira ovu prelijepu izložbu posvećenu srednjovijekovnom gradu Jajcu koja se održava pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Predsjedavajući Komšić je istakao kako Jajce zaslužuje biti dijelom zaštićene svjetske baštine, a generalnog direktora UNESCO-a je pozvao da u martu sljedeće godine posjeti BiH, kojom prilikom će se održati ceremonija uvrštavanja mosta Mehmed paše Sokolovića u Višegradu na listu svjetske kulturne baštine. Generalni direktor UNESCO-a sa zadovoljstvom je prihvatio poziv predsjedavajućeg Komšića.