Kultura
0

Željko Komšić otvara Sarajevsku zimu

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić prihvatio je poziv da zajedno sa Danielom Cohn Benditom, članom Evropskog parlamenta otvori ovaj Međunarodni festival Sarajevo "Sarajevska zima" , čiji je ovogodišnji naziv "Barikade bez granica –´68. Novi (vrli) svijet".

Na današnjem sastanku predsjedavajući Predsjedništva BiH Komšić je istakao da BiH treba istrajati u izgradnji svoje kulturne strategije, saopćeno je iz Kabineta

"BiH prvenstveno treba podržati strategiju afirmacije talenata i kreativnosti mladih u BiH, kako bi se evropske i euroatlanske integracije naše zemlje ubrzale, zahvaljujući najboljem resursu koji BiH ima, a to su stvaraoci, umjetnici i graditelji drugačijeg imidža naše zemlje u svijetu", naglasio je Komšić.

Zahvaljujući na prihvaćenom pokroviteljstvu i na mogućnosti da BiH i na ovaj način, među prvim zemljama Evrope, proslavi godinu evropskog kulturnog dijaloga, Spahić je istakao da "Sarajevska zima", kao Art festival, zajedno sa bečkim, berlinskim i mnogim drugim svjetskim festivalima promoviše interkulturni dijalog i vrhunske umjetničke vrijednosti.

Naglasio je da ovogodišnji festival omogućava susret umjetnika iz 53 zemlje svijeta, te da je, ove godine, "Sarajevska zima" posebno posvećena jačanju uloge BiH u evromediteranskom prostoru.

"Ono što izdvaja ovo izdanje 'Sarajevske zime' jeste, prije svega, činjenica da će, zajedno sa organizatorom ovog festivala, partneri biti studenti Univerziteta u Sarajevu i svi mladi iz cijele BiH , što može predstavljati dobru osnovu za stvaranje jedne nove tradicije u susret 25. godišnjici Sarajevske zime, 14. ZOI i Olimpijskog muzeja u BiH 2009. godine", kazao je Spahić.

Festival Sarajevo "Sarajevska zima" bit će održan u periodu od 7. februara do 21. marta 2008. godine.