Film 'Jasmina'
0

Završno snimanje filma u Sarajevu

Sarajevo-x.com
U Kaštel Starom, 23. aprila, okončan je prvi dio snimanja dugometražnog igranog filma 'Jasmina' scenariste i reditelja Nedžada Begovića. Ekipa iz Kaštel Starog prelazi na lokacije u Sarajevo gdje nastavljaju sa trodnevnim snimanjem, a planirano je da 'zadnja klapa' padne u ponedjeljak 27. aprila.

Nakon nepunih mjesec dana završen je dio snimanja koji se odvijao na Hrvatskom primorju gdje su snimljene centralne scene filma, a igrali su glumci Zijah Sokolović, Nada Đurevska, Aleksandar Seksan, Zlatan Zuhrić, Ilija Zovko, Amina Begović, Mediha Musliović te najmlađa članica ekipe, desetomjesečna beba Amila Đikoli. U Sarajevu se ekipi pridružuju glumci Mirvad Kurić, Minka Muftić, Tanja Šojić, Edhem Husić, Emir Fejzić.

Reditelj filma je prezadovoljan urađenim poslom u Kaštelima.

"Nije bilo stvaralačkih kompromisa i snimanje se odvijalo u skladu sa zamišljenom fantazijom, zahvaljujem se produkciji, ekipi, glumcima i Kaštelanima, te se nadam da će i publika uživati u filmu na isti način kako je ekipu uživala u stvaranju", kazao je Begović.

Film 'Jasmina' je priča o nani Safi i njenoj unuci Jasmini, koje 1993. godine izlaze iz opkoljenog Sarajeva i odlaze u gradić na Jadranu, u kojemu im komšija, alkoholičar Stipe, pravi svakodnevne probleme. U jednom od svojih astmatičnih napadaja, nemajući izbora, nana pozvoni "najgorem čovjeku na svijetu" na vrata i daje mu bebu na čuvanje.

Ekipu filma čine producent Ismet Nuno Arnautalić, direktor fotografije Almir Đikoli, kostimografkinje Hatidža Nuhić i Ina Arnautalić, scenografi Vedran Hrustanović i Naida Begović, kompozitor Enes Zlatar i mnogi drugi. Film se realizuje u produkciji SaGA pro. – Sarajevo.